Podrška mališanima oboljelim od raka – Doniranje kose u SCC-u

Svako ko ima kosu dužu od 30 cm, a da nije tretirana hemijskim sredstvima može je donirati danas do 14 sati za izradu prirodnih perika koje će nositi djeca oboljela od raka

Srce za djecu koja oboluju od raka danas je, u povodom Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka koji se svake godine obilježava 15. februara,  u Sarajevu City Centru organiziralo akciju šišanja i doniranja kosa u znak solidarnosti sa djecom koja boluju od raka.

Potpredsjenik Udruženja Fikret Kubat na otvaranju akcije je kazao da se danas osim doniranja kose ljudi mogu i ošišati u znak podrške djeci koja prolaze kroz težak period u životu.

– Nakon ove akcije Udruženje će nastaviti ovaj projekt. Radit ćemo na edukaciji vlasuljara da bi mogli i kod nas izrađivati perike, a ne da ih šaljemo van države, istakao je Kubat te dodao da je veliki interes Bosanaca i Hercegovaca da doniraju kosu za izradu prirodnih perika.

Foto: Didier TORCHE - Podrška mališanima oboljelim od raka - Doniranje kose u SCC-u
Foto: Didier TORCHE

Inicijatorka ideje Lejla Kusturica ranije je donirala kosu koju je pustila kada je njena drugarica oboljela od teške bolesti, prenijela je Fena..

– Tada sam bila u Americi, ali nisam je htjela tamo donirati nego sam kontaktirala Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH’. Odsjekli smo moju kosu i poslali jednom američkom udruženju koje je napravilo periku za jednu djevojčicu iz Visokog, rekla je Kusturica.

Foto: Didier TORCHE - Podrška mališanima oboljelim od raka - Doniranje kose u SCC-u
Foto: Didier TORCHE

Sarajevski frizer Eldin Nuhić izrazio je zadovoljstvo zbog poziva u ovu akcije te pozvao da se mladi zainteresiraju za izradu perika da bi se lakše moglo pomoći djeci koja zbog liječenja od raka izgube kosu.

Sarajka Alisa Bašović donirala je danas kosu jer, kako je kazala, voli djecu.

– Na ovaj način nastojim vratiti osmijeh na lice djece koja se bore s jako teškom bolesti – navela je Bašović.

Foto: Didier TORCHE - Podrška mališanima oboljelim od raka - Doniranje kose u SCC-u
Foto: Didier TORCHE

Akcija je počela u 11 sati, a odziv je, u što se možete uvjeriti, bio dobar.

Organizatori su, naime, pozvali građane i građanke u SCC da dođu besplatno skratiti svoju kosu ili ošišati se na ćelovo u znak podrške svoj djeci oboljeloj od raka. Također, svi oni čija je kosa duga 30 cm i hemijski netretirana mogu donirati svoju kosu za prirodne perike, koje će se, kako navode, uskoro proizvoditi i u našoj zemlji.

Foto: Didier TORCHE - Podrška mališanima oboljelim od raka - Doniranje kose u SCC-u
Foto: Didier TORCHE

Također, za sutra u podne je planirana Svečana akademija u Hotelu Grand.

Gubitak kose posebno je teško iskustvo za oboljelu djecu te im na ovaj način želimo poručiti da smo uz njih i omogućiti im da njihove perike budu od prirodne kose te proizvedene u Bosni i Hercegovini.

Globalno u svijetu je zabilježen blagi porast novooboljele djece od malignih oboljenja. U Bosni i Hercegovini godišnje oboli oko 55 mališana. Procenat izliječenja se kreće oko 70 posto što prati svjetske statistike.

Foto: Didier TORCHE - Podrška mališanima oboljelim od raka - Doniranje kose u SCC-u
Foto: Didier TORCHE

– Childhood Cancer International (CCI) je krovna organizacija i trenutno predstavlja 180 roditeljskih udruženja iz 90 država širom svijeta čiji smo također i mi član. Prenesite jednu od poruka u znak podrške oboljeloj dječici širom svijeta:

– Djeca također oboljevaju od raka
– Maligno oboljelje u dječijem dobu je izlječivo
– Sigurno, blagovremne i kvalitetno liječenje je ljudsko pravo
– Jedno izgubljeno dijete je previše. Svi zaslužuju šansu u borbi protiv raka
– Maligna oboljenja u djetinjstvu trebaju da budu prioriteti a ne zaboravljene nezarazne bolesti
– Pomozimo porodicama djece oboljele od malignih oboljenja
– Uključimo porodice i roditelje djece oboljele od raka oni su vrijedan resurs

– Djeca i mladi izliječeni od malignih oboljenja su naša neprocjenjiva budućnost. Ne dozvolimo diskriminaciju nad njima, ističu organizatori, te naglašavaju da ovakve aktivnosti imaju cilj podizanje svjesnosti o dječijem kanceru i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.