Političari iz BiH: Opasno raspakivanje Dejtona!

Raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je donio mir u BiH nakon gotovo četverogodišnjeg krvavog rata, bio bi nadasve opasan politički proces.

dejton

Ovo bi, u najkraćem, bio zaključak većine čelnika vodećih stranaka u BiH na pitanje da prokomentiraju najnoviju inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Na sastanku sa Žan-Klodom Junkerom, predsjednikom Evropske komisije, Kitarovićeva, kao šefica države-garanta Dejtonskog sporazuma i članice EU, faktički je pokrenula zvaničnu inicijativu o promjeni Dejtona. U najkraćem, hrvatska politika smatra da se trenutna evropska inicijativa prema BiH “ne može fokusirati samo na ekonomske i socijalne procese, već mora biti i politička”.

Političari u BiH i lideri partija, s izuzetkom HDZ-a, međutim, oprezno pristupaju ovoj inicijativi. Tako Adil Osmanović, drugi čovjek SDA (zamjenik predsjednika), podsjeća na poznati stav stranke o tome da konstitutivnost naroda “mora da bude vidljiva na cijelom prostoru BiH”.

“Inicijativa koja bi išla u pravcu da se posmatra cijeli prostor BiH, po regionalnom principu, za SDA bi bila prihvatljiva. No, bilo bi bolje posvetiti se dosljednoj primjeni svih aneksa Dejtonskog sporazuma”, ističe Osmanović, prenose “Nezavisne novine”.

Poručuje da je raspakivanje Dejtona “jako opasan politički proces”. “Ne bi se moglo ništa uraditi bez volje građana i naroda”, zaključuje on.

Sličnog je stava i Mirko Šarović, potpredsjednik SDS-a, koji naglašava da će onaj ko želi da promijeni jedan zarez na Dejtonu “imati teške muke”, a kamoli da mijenja neke temeljne odrednice Dejtona.

“Smatram da je ovo samo inicijativa radi inicijative. To je uludo potrošeno vrijeme i posao. Mislim da nema prostora za tako nešto, potreban je konsenzus i prosto u to lično ne vjerujem”, istakao je Šarović.

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a, poručuje da prije bilo kakvog konkretnog stava “mora nešto više znati u ovoj inicijativi”.

“Već se nekoliko godina pokreću različite inicijative o novom pristupu BiH. Moram više znati o tome, dakle, teško mi je dati konkretan odgovor na nešto što mi nije do kraja jasno”, kaže Špirić.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a, poručuje da BiH mora da dobije ustav po mjeri svih.

“Dejtonski ustav jeste zaustavio rat, ali je zaustavio i sve drugo u BiH. Sve dok ne budemo imali političku stabilnost i ustav po mjeri sva tri konstitutivna naroda, kako možemo da govorimo o napretku”, kaže Krišto, navodeći da je neophodno pronaći kompromis, jednako dobar ili jednako loš za sve.

Bodoni: Dejton 2 nije rješenje

Kler Bodoni, francuska ambasadorica u BiH, smatra da Dejton 2 nije rješenje, iako se slaže kako postoje institucionalni problemi u BiH.

“Dejtonski sporazum je okončao rat, ali nisam sigurna ni da je bilo ko mogao misliti da će toliko dugo ostati na snazi. Mislim da je nedostajalo poglavlje u sporazumu koje bi bilo posvećeno tranziciji, članak koji bi rekao da će se za određeno vrijeme oformiti skupština u kojoj će biti ne samo svi konstitutivni narodi, nego predstavnici svih onih koji žive u BiH kako bi zajednički razmislili o jednom ustavu koji odgovara ovoj zemlji”, kazala je Bodonijeva.