VIDEO: Otkriven drevni hetitski prolaz star 2.300 godina!

Na arheološkom nalazištu Aladžahojuk u centralnoj Turskoj, jednom od nastarijih hetitskih naseobina, otkriven je tajni prolaz star 2.300 godina. Naučnici su naišli na tunel dok su radili na iskopavanju drevnog svetilišta.

mraktkqturbxy8wm2ixogyzyzi2nju5mjniyzg3zgqzy2yzmgrjogrlnc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Ajkut Džinaroglu, vođa iskopavanja i profesor Univerziteta u Ankari, rekao je za “Hurijet dejli njuz” da je “ovo je veliko otkriće kada je u pitanju hetitska arhitektura”.

 “Već 55 godina se profesionalno bavim ovim poslom. Nikada nisam pomislio da ću naći tajni prolaz, ali jesam”, rekao je on.

Aladažahojuk je poznat kao vjerska prestonica Hetita, drevnog anadolskog naroda koji je osnovao carstvo oko 1600. godine p.n.e. Hatuša, nekadašnja prestolnica imperije, arheološko je nalazište pod zaštitom UNESCO u današnjoj Turskoj, gde su otkriveni hramovi, kraljevske rezidencije i utvrđenja.

Tajni tunel duži nego što se mislilo!

Džinaroglu kaže da se tajni prolazi obično nalaze ispod dvoraca i vode prema gradu i da vjeruje da ih u toj oblasti ima više. Njegov tim do sada iskopao 23 metra tajnog tunela, ali pretpostavljaju da je duži.

“Ranije smo našli ploču ispisanu drevnim klinastim pismom, na kojoj kralj objašnjava sveštenicima šta da rade tokom obreda. Ovaj tajni tunel je možda imao svetu funkciju”.

“Dejli sabah” izvještava da je na nalazištu možda otkriven i prvi skelet iz hetitske ere, koji detaljnije treba da bude istražen u dokumentarnom filmu pod nazivom “Tragovima istorije”.