Ponijeri – prvo narodno skijalište u BiH

Ponijeri15.1.20173

Jučer u Ski-centru Ponijeri zabilježeno je prisustvo velikog broja građana Kaknja kao i gostiju iz susjednih gradova. O tome svjedoče i fotosi na kojima se vidi red skijaša koji čekaju na uslugu ski-lifta kako bi osjetili čari hiljadumetarske ski-staze. Zimsku čaroliju Ponijera upotpunjuju i cijene prilagođene bosanskohercegovačkim uslovima. Sudeći prema cjenovniku može se tvrditi da su Ponijeri prvo narodno skijalište i planinsko odredište u BiH.

Ski-staza na Ponijerima

Dnevna karta za ski-lift košta 15 KM, poludnevna 10 KM, šoljica toplog čaja košta 1,5 KM, ista cijena važi i za šoljicu kafe, gazirana pića koštaju 2 KM, prirodni sokovi 2,5 KM, najam pune opreme za skijanje košta od 10 do 15 KM… Veoma su povoljne i cijene škole skijanja. Vikendom se do Ponijera stiže i autobusom, a vožnja se ne plaća jer troškove prijevoza plaća Općina Kakanj. Uz sve to možete čak osvojiti i nagradu od 100 KM ukoliko napravite sjajnu fotku na Ponijerima koju kandidirate na takmičenje koje organizira Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj. Nagradu će dobiti fotka koja osvoji najviše lajkova do kraja januara.

   

Ponijeri, zabilježeno 15.januara 2017.godine

Za samo pola sata vožnje automobilom, asfaltiranim drumom koji je na uredan i propisan način očišćen od snijega i posut abrazivnim materijalom, stiže se od Kaknja preko naselja Tršće do kakanjske vazdušne banje, izletišta i ski-centra Ponijeri na nadmorskoj visini od 1.144 metra.

Na planinu se obično ne ide dok se ne provjere uslovi koji vladaju na željenom odredištu. Provjera na “live” kameri platforme “Moja TV” BH Telecoma pokazuje raskošnu  ljepotu zimskog pejzaža na Ponijerima, a informacije o visini snježnog pokrivača, temparaturi zraka, vremenskim uslovima i funkcionisanju ski-lifta svako jutro se objavljuju na web-stranici Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj (www.ksckakanj.ba).

 

Veoma povoljne cijene najma opreme