Nakon teške nesreće Sajjra Poljo ruši sve granice

sajjra-748x330

Nakon teške nesreće Sajjra Poljo ruši sve granice – Sajjra Poljo, 11-ogodišnjakinja iz Zenice preživjela je tešku saobraćajnu nesreću prije dvije godine. Ljekari su joj dijagnosticirali Paraplegia, ali to je nije spriječilo da se iskaže u svijetu slikarstva i održi svoju prvu samostalnu izložbu. Hrabrošću ruši sve granice i prkosi medicini.

Jedna od najprometnijih ulica u mjestu Raspotočje kod Zenice. Tu se 26. februara 2015. godine dogodila nesreća. Automobil je udario tada devetogodišnju Sajjru Poljo. Preživjela je tešku Polytraumu, a dijagnosticirana joj je Paraplegia. Danas – Sajjra prkosi osmijehom i ruši sve granice.

“Volim nekad izmišljati šale zato što sam jako duhovita curica”, kazala je Sajjra. Osim osmijeha, njen specijalitet je i slikanje. Ono ju smiruje i vodi u svijet mašte.

“U školi nekad je i zabavno, dok učiteljica ne gleda ja tajno crtam, gledam okolo učionice gleda li me neko ili ne gleda, crtaj još, Sajra, dok imaš vremena”, ističe ona. Lik vuka – njegova inteligencija i borbenost insprišu ovu mladu slikaricu. Zbog svoje hrabrosti je prozvana Vučicom. Admira i Jasmina, drugarice iz razreda kažu: “Ja zapravo Sajjru vidim kao hrabru vučicu, ona je inače odvažna, zna šta će i ima svoj cilj šta želi da uradi”; “Ja mislim da je ona baš super drugarica, zabavna je i fino se družiti sa njom.”  Roditelji su optimistični, Sajjra im u tome pomaže – niže uspjehe.

Mirsad Poljo, Sajjrin otac: “Sajjra je prepoznala našu borbu za njenim ozdravljenjem i želi da učestvuje u tome na neki način. Iza nje je kalendar prošle godine, samostalna izložba u 8. mjesecu prošle godine, ima ove godine kalendar, izdala je sad ovaj časopis “Vučica”…” A časopis je pokrenula grupa humanih Zeničana. Oni organizuju akcije, prodaju kalendare koje besplatno štampaju ili prikupljaju novac na štandovima. Sa sve je “krivac” Sajjrin ogromni talenat, koji je struka prepoznala.

“Tehnike koje su za Sajjru bile strane, slikanje kistom, bojama, ona apsolutno nije uživala u tome. Sada Sajjra do današnjeg dana izrađuje svoje slike, prodaje ih i radi jako dobro. Sama ideja za časopis se rodila time da Sajra kroz te novine ukaže na nedostatke koji su u saobraćaju gdje je i sama Sajjra nastradala. I pored tekstova koje je Sajjra pisala, tu su i neke njene slike koje je radila”, rekao je Ivan Petrović, jedan od inicijatora časopisa “Vučica”.   budućnosti ovu uspješnu mladu slikarku, jedanaestogodišnju učenicu, dobru kćerku i drugaricu čekaju još tri ili četiri transplatacije matičnih ćelija u Austriji, a za svaku je potrebno 20.000 KM.

Kako biste joj pomogli novac možete uplatiti na: Investiciono-komercijalna banka d.d Zenica, 134-010-01408702-13.