Porodica Šukalo ogorčena na ljekare: Ko je kriv za smrt novinarke!?

Prije deset dana pojavila joj se krv u mokraći i rečeno je da može dobiti termin 20. marta

Novinarka Edina Džemidžić-Šukalo preminula je iznenada u subotu u Sarajevu, u 51. godini. Od nje se putem društvenih mreža oprostila i kćerka Hena Šukalo, koja je, između ostalog, napisala da će se potruditi da donese pravdu, jer, kako je navela, da je normalan zdravstveni sistem, njena majka bi možda danas došla s osmijehom na licu s posla.  

Ima upalu

Naime, Edina je preminula zbog tromosti i nebrige zdravstvenog sistema. Na radnom zadatku joj je pukla trbušna aorta. U razgovoru za „Avaz“ Edinin suprug Adnan Šukalo izražava ogorčenost sistemom koji bi trebao biti u službi građana.

Naime, Edina je dobila termin za snimanje abdomena tek 20. marta, a u nemogućnosti da toliko čeka, odlučila se naručiti u jednoj privatnoj klinici. Nažalost, pregled koji je bio zakazan za 16. januar nije dočekala.

Adnan Šukalo - Avaz

Šukalo: Bez naznake hitnosti. Facebook

– Prije otprilike deset dana joj se pojavila krv u mokraći. U utorak sam otišao kod njene doktorice da je naručim za pregled – počinje priču vidno potreseni suprug.

Poslije peripetija oko smjena doktorice Edini je rečeno da u četvrtak ujutro izvadi nalaze, koje je u petak donijela doktorici na uvid.

– Doktorica je pregledala i dala uputnicu za ultrazvuk urinarnog trakta. Prema tim nalazima, rečeno je da ima upalu, dobila je tablete za željezo, koje joj je bilo sniženo, tablete za upalu mokraćnih kanala i C vitamin – ispričao nam je Šukalo.

Dodaje da je otišao u Dom zdravlja Saraj-Polje da je naruči, gdje je rečeno da može dobiti termin 20. marta. Napominje da na uputnici nije bilo naznačeno da se ultrazvuk hitno obavi, a da je njima bilo neprihvatljivo da toliko čekaju te da je Edina u privatnoj klinici naručena za 16. januar.

– U subotu se osjećala dobro, osjećala je samo malaksalost, ali je pretpostavljala da je to od upale mokraćnih kanala. Da je poslana na ultrazvuk, vjerovatno bi otkrila da je aorta začepljena. Pukla joj je stomačna aorta i ona je preminula na licu mjesta – kazao je Šukalo.

Dženaza novinarki Edini Džemidžić-Šukalo bit će klanjana danas u 13 sati na gradskom mezarju Vlakovo – Aleja veterana.

Podnošenje tužbe

Edinina kćerka Hena Šukalo kaže da su razmatrali podnošenje tužbe, ali da su svjesni tužne realnosti da od toga neće dobiti ništa. Ipak, tu mogućnost ne isključuju.

Hena Šukalo - Avaz

Hena Šukalo: Tužna realnos. Facebook

– I sama studiram na Pravnom fakultetu i razmatrala sam podnošenje tužbe, svjesna da imam osnov, ali ne i materijalne dokaze. Ljekari se uvijek mogu pokriti jer je sistem takav. Koliko ima slučajeva sa smrtnim ishodom zbog ljekara… – kazala je Hena.

DNEVNI AVAZ