POSEBNIM ODOBRENJEM MINISTRA SIROVICE VELIKA PODRŠKA ZA DJECU DEMOBILISANIH BORACA: Realizirani Programi zapošljavanja i samozapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica

Kako saznajemo Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za boračka pitanjaviše godina kontinuitetu osiguravaju sredstva i realizaciju sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije.

“Vlada Zeničko-dobojskog kantona je i za 2023. godinu usvojila Program podsticaja zapošljavanja pripadnika branilačke populacije putem zapošljavanja u pravnim licima i Program podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije Zeničko-dobojskog kantona.

Ciljevi programa su odobravanje novčanih sredstava privrednim subjektima i javnim organima u svrhu zapošljavanja pripadnika branilačke populacije odnosno odobravanje novčanih sredstava za sufinansiranja registrovanja planirane djelatnosti – „prvi biznis“ i „biznis plus“ – podrška u vidu poticaja za zapošljavanje jednog ili više radnika te zadržavanje poreske registracije i izmirivanje poreza. U ovom segmentu je u 2023.-oj godini napravljen iskorak te je korisnicima omogućeno apliciranje i za dodjelu sredstava izmirenih poreskih obaveza u visini plaćenog poreza na dobit u iznosu od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM, apovećani su i iznosi podsticaja na ime zapošljavanja novozaposlenih radnika.

Ukupan iznos opredijeljenih sredstava uključujući i učešće u Programu zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida/poginulih branilaca je 1.097.000,00 KM.       

Analizirajući strukturu realiziranih zahtjeva, raduje nas činjenica da smo ove godine omogućili i odobravanje zahtjeva za devetoro djece živih demobiliziranih branilaca iz kategorije posebnih korisnika.

Ovi programi predstavljaju jedan od vidova rješavanja egzistencijalnog pitanja pripadnika branilačke populacije kao i poboljšanje kvalitete života istih što doprinosi i poboljšanju ukupnih socio-ekonomskih prilika u lokalnim zajednicama i Kantonu u cjelini za portal KakanjInfo kaže aktuelni ministar Adnan Sirovica.