Potpisano novih 7 ugovora o dodjeli općinskih podsticaja

poticaji-kakanjinfo

Petak, 21.oktobar 2016.godine: U sali Općine Kakanj danas je upriličeno potpisanje 5 ugovora o dodjeli općinskog podsticaja za proširenje zasada jagodičastog voća za one koji već imaju zasade jagodičastog voća u površini od minimalno 1 dunuma i 2 ugovora o dodjeli općinskog podsticaja za proširenje farmi u oblasti stočarstva.

Ugovore su potpisali načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra i korisnici sredstava.

p1110828Korisnici sredstava koja se dodjeljuju kao podsticaj za proširenje zasada jagodičastog voća su Samira Karahodžić, Nisvet Delić, Salih Vajzović, Habiba Musić i Lejla Zaimović. Iznos podsticaja je do 3.000,00 KM po korisniku, a u zavisnosti od površine na kojoj će proširiti zasade jagodičastog voća. Općina Kakanj sufinansira 90% od ukupne vrijednosti projekta, a krajnji korisnik 10%.

Korisnici sredstava koja se dodjeljuju kao podsticaj za proširenje farmi u oblasti stočarstva su Jagoda Andrić i Anđa Petrović. Iznos podsticaja po korisniku je 7.020,00 KM. Od tog iznosa korisnici obezbjeđuju 1.053,00 KM, a preostali dio Općina Kakanj. Sredstva su namijenjena za nabavku životinja, nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, te adaptaciju štalskih objekata.

p1110832 “Imamo registriranu farmu. Zahvaljujemo se svima na odobrenim sredstvima koja će nam vrlo dobro doći za proširenje farme i kupovinu novih pilića”, rekla je u izjavi za medije Jagoda Andrić.

p1110822Ovi primjeri poduzetničkog duha razbijaju uobičajene floskule kako se ništa ne isplati raditi, kako treba čekati na posao u nekoj velikoj firmi, a u međuvremenu kriviti sve i svakoga za svoju sudbinu, te konstantno živjeti u zabludi kako je vlastita poslovna inicijativa osuđena na propast.

Oni nisu čekali, kao značajan broj drugih nezaposlenih osoba, da p1110826neko drugi osmisli čime bi se oni bavili i na koji način bi pomogli sebi i svojoj porodici. Oni su odbacili uobičajene floskule kako je za sve probleme kriva država, općina ili neko treći.

 

Ovi primjeri ruše i floskule kako Općina treba graditi fabrike i zapošljavati što nema nikakvog realnog osnova, dakle to nije moguće u današnjem društveno-političkom sistemu ni finansijski ni zakonski. Općina stvara preduslove i pomaže pokretanje vlastitog biznisa, te osigurava pogodnosti za investitore.