Reprezentacija BiH u mininogometu igra revijalnu utakmicu protiv kapitena klubova Premijer lige BiH

mininogomebih

Sa ponosom najavljujemo još jedan spektakl i veliki sportski događaj u Kaknju. U Sportskoj dvorani Kakanj, 10.novembra 2016.godine, bit će odigrana revijalna utakmica između Reprezentacije BiH u mininogometu koju predvodi selektor Josip Kupreškić i ekipe koju će činiti kapiteni nogometnih klubova koji nastupaju u Premijer ligi BiH (da ne bi bilo zabune u pitanju je Premijer liga, ne liga u mininogometu).

Utakmica će se igraditi na umjetnoj travi koja će biti postavljena preko parketa u Sportskoj dvorani Kakanj, a sav prihod od ulaznica bit će usmjeren u humanitarne svrhe.

p1110809

O ovom velikom događaju danas je bilo riječi u uredu načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre koji je upriličio prijem za selektora Josipa Kupreškića i Bojana Rajkovića, predsjednik Udruge za promociju mininogometa u BiH.

 

p1110820Reprezentacija BiH u mininogometu osvojila je 2015.godine treće mjesto na Evropskom prvenstvu u Vrsaru (Republika Hrvatska). Naši reprezentativci su u Vrsar  putovali u četiri automobila. Tamo su bili smješteni u kamp naselju, o svom trošku, ali ih ništa nije spriječilo da pobijede zemlje poput Walesa, Kazahstana, Španjolske, Poljske, Češke Republike. Naša reprezentacija u mininogometu na Europskom prvenstvu imala je i najboljeg strijelca. Marko Vujica je sa sedam golova postao najbolji strijelac i dobio je zlatnu kopačku.

Mini nogomet se igra na otvorenom terenu dimenzija 46 s 26 metara i osnovno pravilo je da se u ekipi smiju nalaziti isključivo amateri. Gol je širok četiri metra, a visok dva. U svakoj ekipi je pet igrača u polju plus golman, a dozvoljen je neograničen broj letećih izmjena. Za jednu utakmicu u zapisniku može biti 15 igrača. Kazneni udarac se izvodi sa razdaljine sedam metara od gola. Nema akumuliranih prekršaja, kao u futsalu, ni isključenja na dvije minute. Žuti karton je opomena, a kada igrač dobije crveni karton narednih pet minuta ekipa igra sa jednim fudbalerom manje na terenu. Onaj koji je dobio crveni karton nema pravo povratka u igru ni nakon pet minuta. Igraju se dva poluvremena u trajanju od po 20 minuta plus sudijska nadoknada. Nema time out-a, ali ni zaustavljanja vremena kada je prekid ili izvođenje auta ili kornera.

Reprezentaciju BiH koja je osvojila treće mjesto na EP u Vrsaru činili su: Elvin Blažević (Sarajevo), Ervin Blažević (Sarajevo), Mirza Ramić (Sarajevo), Robert Đotlo (Vitez), Andreas Berović (Nova Bila), Marko Vujica (Vitez), Damir Šafradin (Vitez), Renato Čilić (Sarajevo), Sead Kapetanović (Sarajevo), Bernard Filipović (Vitez), Goran Lovrinović (Novi Travnik), Marin Jukić (Vitez), Marko Kurevija (Vitez) i izbornik-igrač Josip Kupreškić (Vitez). U delegaciji su bili Bojan Rajković, predsjednik Udruge za promociju mini nogometa BiH, te potpredsjednik Dragan Kupreškić.