Potvrđena presuda očuhu za ubistvo dječaka: Samiru Velagiću 18 godina robije

Potvrđena presuda Kantonalnog suda u Zenici, dok je žalba Velagićevog branioca odbijena kao neosnovana. Dječaku oduzimao i vadio hranu iz usta ako bi on plakao, lomio mu igračke te ga udarao i pljuskao po glavi, nanoseći mu brojne povrede grudnog koša, ramena, šake, stopala, podlaktice…

semir velagic

Vrhovni sud Federacije BiH odbio je žalbu branioca Semira Velagića iz Gornje Slapnice kod Kaknja, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog nasilja u porodici koje je rezultiralo smrću njegovog dvogodišnjeg pastorka Ajnura Smole, kao neosnovanu, te potvrdio presudu Kantonalnog suda u Zenici od 8. decembra prošle godine.

Zvjerski pretučen

Velagić je uhapšen 7. novembra 2014. godine, dva dana nakon što je Ajnur u zeničkoj Kantonalnoj bolnici podlegao usljed zadobijenih povreda. Dječak je prethodno zvjerski pretučen, poslije čega su ga majka i očuh dovezli kod doktora.

Nakon hapšenja, Velagić je u pritvoru, kako je njegov advokat Mesud Obralija tada tvrdio, štrajkovao glađu, odbijajući i vodu, jer mu Sud ne dopušta vidjeti svoju djecu iz prvog braka i zakonitu suprugu. Optuženi je tokom procesa tvrdio da je povrede koje su prouzrokovale smrt djeteta nanijela njegova nevjenčana supruga Nejra Smolo, a da su ostale, od 29 povreda i 21 podljeva koje je pronašao vještak, nastale u dječijoj igri, vožnji traktorom…, a ne zlostavljanjem dječaka.

Prema optužnici, Velagić je od početka oktobra do 4. novembra 2014. godine kontinuirano udarao i povređivao dvogodišnjeg Ajnura tako što mu je oduzimao i vadio hranu iz usta ako bi on plakao, lomio mu igračke te ga udarao dok ga je presvlačio, pljuskao po glavi, nanoseći mu brojne povrede grudnog koša, ramena, šake, stopala, podlaktice… Kobnog dana Velagić je dječaka počeo udarati prilikom presvlačenja tako da je dječak zadobio izljev krvi ispod tvrde moždane ovojnice, nakon čega je u sobu ušla njegova nevjenčana supruga Nejra Smolo, koja je Semira upitala: “Što to radiš, Semire?”, da bi on potom uhvatio Ajnura za majicu, digao ga s kauča i snažno ga bacio na betonski pod, prekriven samo tepihom, na koji je Ajnur pao leđima te zadobio teške povrede  tjemena glave.

U presudi se navodi da su ga Semir i Nejra, nakon što je dječak počeo krkljati i gubiti svijest, počeli polijevati vodom, a onda su ga odvezli u Dom zdravlja, odakle je prevezen u Kantonalnu bolnicu, gdje je dječak umro dan poslije.

Ranije osuđivan

Majka i očuh tada su tvrdili da je dječak pao na betonsku podlogu u dvorištu kuće te da je u pitanju nesretan slučaj. Međutim, doktorima je to bilo sumnjivo pa su pozvali policiju. Obdukcijom tijela utvrđeno je da je riječ o nasilnoj smrti uzrokovanoj subduralnim krvarenjem.

Nakon ovog nalaza, uviđaja te drugih preduzetih mjera, policija je došla do podataka da povrede dječaka nisu posljedica pada nego mogućeg fizičkog zlostavljanja te su u Kaknju privedeni dječakova majka i očuh. Majka je brzo puštena iz PU Kakanj, a Velagić je zadržan i pritvoren. Nakon istrage, protiv njega je podignuta optužnica zbog nasilja u porodici sa smrtnom posljedicom, za šta je u kanočnici i osuđen. Inače, Velagić je, navodno, ranije prijavljivan, ali ne i procesuiran zbog nasilja u porodici. Imao je i četiri pravomoćne uslovne i zatvorske presude iz 2008, 2009. i 2013. zbog krađa.

(B.P./Faktor.ba)