POTVRĐENO: Miralem Galijašević sastavio novu Vladu ZDK

U Zenici je SDA na čelu sa Miralemom Galijašević uspjela napraviti većinu za sastavljanje nove Vlade ZDK koju čine SDA, ASDA, SBiH, HDZ i nezavisni kandidat Škaljo Omer (bivši član Nezavisnog bloka).

Galijašević je u prisustvu Rame Isaka (ASDA), Ive Tadića (HDZ), Hašima Mujanovića (SBiH) i Omera Škalje prikupio potrebnih 18 potpisa.

Nakon dogovora o formiranju vlasti članovi nove većine potpisali su dokument “Programski principi djelovanja na području ZDK za period 2018-2022. godina”, čime je i zvanično formirana većina sa 18 od 35 poslanika u Skupštini ZDK.

Također, 18 zastupnika potpisalo je i akt kojim se rukovodstvo Skupštine ZDK obavještava da je formirana nova skupštinska većina u Zeničko-dobojskom kantonu, a posebnim aktom zatraženo je održavanje Kluba Bošnjaka.

Nakon potpisivanja ovog koalicionog sporazuma slijede konkretne aktivnosti na formiranju vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, prije svega rekonstrukcija rukovodstva Skupštine i izbor skupštinskih radnih tijela, izbor delegata u Dom naroda FBiH, kandidiranje mandatara i izbor nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

“Očekujemo da ćemo ove aktivnosti provesti ubrzanom dinamikom, kako bismo se mogli posvetiti realizaciji usaglašenih principa”, kazao je Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK.