Požari u Ljubinju pod kontrolom, mještani se nadaju mirnoj noći

Nakon žestoke borbe s vatrenom stihijom na području Općine Ljubinje, gdje je opožareno 20 posto teritorije, požarišta su konačno stavljena pod kontrolu, te bi, prema stanju s terena, nakon pet dana ovo trebala biti prva mirna noć, javlja Anadolu Agency(AA).

Načelnik Općine Ljubinje Darko Krunić ističe da je nakon pet dana borbe s vatrom, situacija na požarištu konačno pod kontrolom.

“Od jutros je helikopter OS BiH dejstvovao u dva navrata i imao 15 naleta sa ispustima. Sad trenutno oni odmaraju, jer, zbog temperature, ne mogu da polijeću i oni će opet oko 5 sati ići u izviđanje i na tom dijelu požarišta da dejstvuju. Zasad su ostala požarišta pod kontrolom i mislim da ne bi trebalo biti problema. Ako večeras helikopter to uspije spriječiti, onda nakon pet dana borbe ulazimo u mirnu noć”, kazao je načelnik Krunić za Anadolu Agency (AA).

Brigadni general OS BiH i zamjenik komandanta operativnih komandi za operacije OS BiH Mirsad Ahmić ističe da su pripadnici oružanih snaga u skladu s odlukom Predsjedništva BiH od jučer angažovani na ovom terenu. U sastavu jedinica OS nalaze se helikopter OS i pripadnici pješadijskog batoljona iz IV pješadijske brigade.

“Zajedno s predstavnicima lokalne zajednice, obišli smo teren i utvrdili da vojnici OS BiH zajedno s pripadnicima civilne zaštite i vatrogasnih jedinica, lokalizuju taj požar. Očekujemo da ćemo u poslijepodnevnim satima imati bolje stanje. Nastavit ćemo s angažmanom i helikoptera OS BiH u rejonu koji se nalazi bliže naseljenom mjestu. Međutim, stanje na terenu ukazuje da ljudski životi i materijalna dobra nisu ugroženi. Kontroliše se taj požar i očekujemo dobre rezultate”, kaže general Ahmić za Anadolu Agency (AA).