Praznik rada: Mostarci slave uz roštilj i petokrake, ljiljane i šahovnice

Roštilj, muzika, odbojka, nogomet, sunčanje i brojne društvene igre uz smijeh i istaknute zastave sa petokrakom, ljiljanima i šahovnicom uz dobro druženje danas su ispunili mostarsko izletište

Iako u Mostaru godinama nema organizirane proslave najvećeg radničkog praznika – 1. svibnja, na poznatom mostarskom izletištu Buna građani su samoinicijativno pripremili pravo slavlje. Roštilj, muzika, odbojka, nogomet, sunčanje i brojne društvene igre uz smijeh i istaknute zastave sa petokrakom, ljiljanima i šahovnicom uz dobro druženje danas su ispunili ovo mostarsko izletište, javlja Anadolu Agency (AA).

Goran Prskalo iz Mostara smatra da ovaj praznik ima veliko značenje za sve one koji su zaposleni, ali i one pred kojim su tek poslovni podhvati. Kako ističe, uvijek je 1. svibanj u Mostaru poveznica sa Neretvom, Bunom, Bunicom, roštiljom i dobrim druženjem.

“Praznik rada je meni asocijacija na okupljanje, druženje, roštilj i dobru zabavu. Svi prijatelji koje ne vidim često ovom prilikom se skupe na jednom mjestu. Ovo je okup i pravi praznik, pa mogu slobodno reći za mene je praznik nad praznicima”, kaže Prskalo za AA.

Zlatko Cigić iz Mostara je umirovljenik koji ni jednu godinu nije propustio proslavu najvećeg radničkog praznika na poznatom izletištu Buna, jer je, kaže, to mjesto okupljanja.

“Koristim založbu koju sam davno uložio u ovo. Drago mi je što se u mojoj obitelji očuvala tradicija proslave najvećeg radničkog praznika na ovome mjestu. Posebno me raduje što je danas ovdje zaista živo i veselo i što je dosta mladih ljudi”, kaže Cigić.

Prisjetio se vremena kad je on sa svojim radnim kolegama slavio ovaj praznik, ali kaže da se slavlje ne razlikuju puno, jer su Mostarci ljudi koji znaju uživati i slaviti.

“Skoro da je isto ovako bilo. Bio sam mlađi pa je tada više možda organizacijski dio bio na starijima, a sada je to moja obveza, ali sretan sam što su moj zet i kćerka sa djecom ovdje s nama svake godine i što zaista uživaju u ovome mjestu”, kazao je Cigić.

Užitak proslave na Buni s prijeteljima je već ranije okusila i Mirela Kadijević iz Metkovića pa se ove godine nije trebala ni misliti gdje će sa svojim društvom slaviti 1.svibanj.

“Jeste da je gužva i puno ljudi, ali mi se sviđa ovdje priroda, atmosfera i sve što čini proslavu 1. svibnja na ovome mjestu”, priznaje Kadijević.

Ante Divić iz Imotskog prvi je put na Buni i apsolutno uživa svirajući akustičnu gitaru za svoje društvo.

“Došao sam na poziv prijateljice i moram reći da mi je super ovdje. Priroda i atmosfera koja vlada je nesvakidašnja”, kazao je Divić. On priznaje da nije očekivao proslavu kakvu je zatekao i da će bez sumnje ovaj dan čuvati u lijepom sjećanju.

Ovo je poseban dan i za Anju Persać iz Međimurja, koja po prvi put na ovakav način slavi 1. svibanj i to daleko od doma.

“Studiram u Mostaru i ovdje sam došla s prijateljima. Predivno je. Odmor u prirodi s prijateljima i bijeg od svih obveza, nešto neprocijenjivo”, kaže mlada studentica za AA.

Najveći radnički praznik je dan koji Adnan Torlo iz mjesta Gubavica kod Mostara svake godine posebno iščekuje, jer je to slavlje koje se ne može porediti s nekim drugim.

“Ovo je svima praznik kad ne radimo i prilika da slavimo u prirodi uz piće i roštilj bez gledanja na sat i žurbe”, iskreno će Torlo.

Njegov prijatelj Himzo Repeša ističe da svake godine praznik rada slave na Buni i da oko toga ne trebaju nikavi posebni dogovori, osim onoga što će se ponijeti, jer se zna da su za 1. svibanj svi na Buni.

“Ovo je dan kad se družim s prijateljima i koji rade i koji ne rade i uvijek ga proslavimo opušteno i veselo”, kaže Repeša za Anadolu Agency (AA).

Sve generacije građana i građanki Mostara i okolnih mjesta, ali i iz šire regije uživaju u prekrasnoj prirodi uz Bunu, Bunicu i Neretvu na temperaturama koje su iznad 22 stupnja. Kako je prvosvibanjska proslava na Buni poznata po otvaranju sezone kupanja, nije isključeno da će se i danas tijekom slavlja u užarenoj atmosferi netko odvažiti i skokom u ledenu rijeku otvoriti sezona kupanja u gradu na Neretvi.