Pred 13. godišnjicu smrti Alije Izetbegovića: Sjećanje na posjetu prvog predsjednika nezavisne BiH Kaknju

alija-izetbegovic

Januara 1994. godine, “Kakanjski glas”, u svom prvom broju, donosi informaciju o posjeti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne BiH, općini Kakanj:

“Razgovorima sa domaćinima u Kaknju prisustvovali su i Rasim Delić, komandant Armije R BiH, Mehmed Alagić, komandant Trećeg korpusa, te drugi vojni rukovodioci. Državne i političke obaveze Predsjedniku nisu dozvolile da se ovdje duže zadrži, da obiđe ovdašnje kolektive i da progovori sa masama građana koji su bili počastvovani Predsjednikovom posjetom njihovom gradu, ali je našao nekoliko sati vremena da bi se, u neposrednom kontaktu sa ovdašnjim zvaničnicima, detaljno upoznao sa političkom, vojno-bezbjedonosnom i privrednom situacijom u kakanjskoj opštini. Tom prilikom, Predsjednik je odao zasluženo priznanje sveukupnom angažmanu Kakanjaca u borbi za slobodnu, nedjeljivu i suverenu BiH. Naglašeno je, također, Predsjednikovo uvjerenje da će se ovdje, na kakanjskim prostorima, učiniti maksimum napora kako bi se normalizovali mnogi tokovi života. Dosta od toga već je urađeno, a ono najvažnije tek slijedi, ne samo za dobrobit ove opštine, nego i za čitavu državu BiH. Kakanjcima treba da služi na čast što se sa toliko očekivanja i povjerenja, iskazanog sa najvišeg mjesta, gleda na ulogu ove opštine u odbrani i razvoju države BiH. To povjerenje Kakanj će, sasvim pouzdano, znati opravdati”.

Preneseno iz: Kakanjski glas, broj 1, januar 1994. godine

Prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. u Bosanskom Šamcu. Danas važi za simbol borbe Bosne i Hercegovine za samostalnost i opstojnost, afirmaciju bošnjačkog nacionalnog identiteta, te jednog od najvećih državnika i mislilaca modernog bosanskohercegovačkog doba. Umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu.