Predstavnici UPOK-a uzeli učešće na Prvom poslovnom forumu u Vitezu u organizaciji Privredne komore FBiH

viber-image-800x445

U organizaciji Privredne/Gospodarske komore FBIH i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Federacije BiH, dana 24.11.2016. održan je, po ocjenama sudionika, vrlo uspješan Prvi Poslovni forum u Vitezu. Na forumu je sudjelovalo više od 150 gospodarstvenika iz svih dijelova Federacije, te značajan broj dužnosnika svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini. Pozdravne govore održali su ministar Mirko Šarović, predsjednik komore dr. Marko Šantić, Načelnik općine Vitez g. Tomislav Bošnjak Matić i Veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio. Forum je službeno otvorio Predsjednik FBiH Marinko Čavara.

cavara-u-vitezu-1_88146408

Na forumu se, u formi panel diskusija, diskutiralo o dvije teme: Ekonomska politika BiH i EU integracije – Prilike, prijetnje, izazovi i Reformska Agenda – kratkoročne mjere ili proces pristupanja BiH u EU.

U okviru prvog panela uvodno predavanje održali su prof.dr. Mirko Puljić, rektor Sveučilišta u Vitezu na temu zaduženosti Bosne i Hercegovine, te prof.dr. Miroslav Džidić sa Sveučilišta u Mostaru na temu Ekonomskih sloboda i pravnog okvira poslovanja u EU. Prvi panel je vodila dr. Mia Glamuzina iz Federalnog Ministarstva prometa i komunikacija, uz sudjelovanje Mirka Šarovića – Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH, mr.sc. Josipa Brkića – zamjenika Ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Zorana Zeljke – direktora Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, Blaženke Mišković – zamjenice direktora FIPA-e, te Enesa Ališkovića – direktora Agencije za promociju izvoza pri VTK BiH.

aaaaaaaaa

U drugom dijelu Foruma, koji je vodila Amela Kečo iz Privredne/Gosodarske komore FBiH, govorilo se o reformskim koracima koje treba napraviti u socio-ekonomskim mjerama nužnim u procesu izgradnje puta ulaska BiH u Europske integracije, a uvodna izlaganja imali su prof. dr. Katerina Malić – Bandur sa Sveučilišta u Mostaru na temu globalne konkuretnosti Bosne i Hercegovine, te Perica Jurković, predsjednik Gospodarske komore HNŽ na temu važnosti uloge gospodarskih komora u procesu integracije u EU. Rasprave i diskusije o izloženom vodili su, panelisti mr. sc. Amir Zukić federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta, dr. sc. Goran Miraščić savjetnik premijera F BiH, Mladen Pandurević direktor Udruge poslodavaca F BiH i dr. sc. Matej Živković član Komisije za vrijednosne papire F BiH.

aaaaaaa

Nakon uvodnih referata, te panel diskusija uglednih stručnjaka, ministara i gospodarstvenika, razvila se i diskusija sa sudionicima u kojoj je, na konkretan i zanimljiv način, sudjelovao jedan broj gospodarstvenika, nakon čega su formulirani zaključci koji će u kratkom roku u vidu preporuka biti dostavljeni vladama na svim razinama vlasti u BiH.

Izvor: Privredna komora FBiH