Medijske “medvjeđe usluge” i bezobrazluk “državnih” činovnika

maxresdefault

Odavno su društvene mreže postale bitan društveni faktor preko kojeg se manipuliše “javnim mišljenjem”. Prije nego što mediji stignu reagovati adekvatno, društvene mreže budu pune fabrikovanih informacija i populističkih “stručnih mišljenja”.

Posljednji primjer šefice kabineta općinske načelnice u Visokom Dinke Omanović, koja je jučer po društvenim mrežama “podijelila” i prokomentarisala ovdašnji privredni subjekt u kontekstu spekulacija po medijima u Hrvatskoj. Visočki privredni subjekti su posljednjih godina pod raznoraznim pritiscima “lobističkih interesa” ili bivših radnika koji se na svaki mogući način revanširaju poslodavcima.

Mediji koji na tim slučajevima “skupljaju ekskuzivu ili dušebrižnički nas štite” čine istu uslugu kao i prvobitni koji započnu interesna spinovanja. Posljednjih dana, dva visočka privredna subjekta su pod svojevrsnim medijskim pritiskom, a još se pamti slučaj sumnjivih pritisaka na poljoprivrednike – sadnice malina, ili mesare i da ne nabrajamo sve primjere.

Sramotnije i gore od navedenog dušebrižja je šutnja “vlasti”, političkih subjekata koji participiraju u vlasti te tolerišu istupe državnih uposlenika koji pokušavaju biti glasnogovornici službene politike. Isti odnos nam je na svim nivoima vlasti.

Privrednici ovdašnjim vlastima služe za “potkusurivanje” političkih i budžetskih rupa.A ako je dotična “službeni glasnik” ovdašnje vlasti neka se to i javno obznani. Neka se građanima i privrednicima jasno kaže da svi oni koji nisu “ljubičasti” nemaju isti status i prava u općini Visoko.

Odavno je Visoko žrtvom malodušnih poltrona, ulizica, mediokriteta, a od posljednjih lokanih izbora i službeno stjecište političkih slobodnih strijelaca – pojedinaca koji od svih političkih ciljeva imaju samo jedan, a to je vlastiti, “sitnošićarki”.

Dok se bosanskohercegovačka javnost zgražavala svečanim otvaranjem trotoara ispred Predsjednišrva BiH u Sarajevu, isti primjer se desio i u Visokom uz još sramniji čin – skrnavljenje umjetničkog djela, odnosno “kalajisanje” fontane.

O Nacrtu Budžeta općine Visoko za 2017. godinu, mudro šute politički akteri, a u istom bruka “sumnjivih” stavki.

Kao građanin ovog grada, kao privrednik, kao kantonalni lider političke partije koja participira u vlasti IZRAŽAVAM razočarenje zbog navedenih činjenica.

Iskreno se nadam da ovaj grad nije trajno izgubio kritičnu masu, principijelnih građana i političkih aktera te da primjeri loše političke prakse neće prolaziti bez adekvatne reakcije i sankcionisanja takvog rada i djelovanja.

Refik Kurgaš, predsjednik KO A-SDA ZDK i predsjednik federalne asocijacije peradara za tešku liniju