PREMIJER MIRZA GANIĆ: Posebnu dobrodošlicu želim učenicima prvih razreda osnovnih i srednjih škola

Dragi učenici, nastavnici i roditelji, želim Vam sretnu i uspješnu novu 2020/2021. školsku godinu.
Ovo je prva školska godina koju počinjemo u okolnostima pandemije koronavirusa.
Iskustva iz drugog polugodišta prethodne školske godine, koje je realizovano online, bila su izuzetno korisna prilikom kreiranja okruženja za početak nove nastavne godine.
Učinili smo sve što je u našoj moći da osiguramo uslove za sigurno odvijanje nastavnog procesa i da sačuvamo zdravlje svakog učenika i nastavnika. Iskreno se nadam da ćemo zajedno brzo prebroditi teške izazove i da ćete školovanje nastaviti u normalnim okolnostima, postižući uspjehe i dobre rezultate.
Posebnu dobrodošlicu želim učenicima prvih razreda osnovnih i srednjih škola, uz želju da Vam škola bude novi dom, mjesto radosti i oaza znanja u kojoj ćete steći znanja, vještine i naučiti vrijednosti koje će Vam koristiti tokom cijelog života”.
VLADA ZDK ZA NABAVKU UDŽBENIKA IZDVOJILA OKO 600.000,00 KM
Vlada Zeničko-dobojskog kantona je za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola u školskoj 2020/2021. godini osigurala sredstva u iznosu od 592.730,00 KM.
Svake godine nabavljaju se setovi udžbenika za sve učenike jednog ili dva razreda. Tako su u protekle tri školske godine nabavljeni setovi udžbenika za učenike drugih, trećih, četvrtih, petih, sedmih i devetih razreda, a preostalo je još da se nabave udžbenici za učenike šestih razreda.
-Jedan broj učenika ovih razreda će i ove godine imati besplatne udžbenike. Ovdje nije ni po kojem osnovu izdvojena niti jedna kategorija djece. Tendencija Vlade i resornog ministarstva je da svake godine povećavamo nabavku, prema mogućnostima, i da ubuduće svi učenici u ZDK imaju besplatne udžbenike – kaže premijer Mirza Ganić, navodeći da je u prethodne dvije školske godine te za školsku 2020/2021. godinu za nabavku udžbenika utrošeno 1.667.860,00 KM.
Od ove godine će učenici na području Zeničko-dobojskog kantona moći vršiti razmjenu udžbenika, a učenici će moći i naslijediti udžbenike od svojih rođaka i prijatelja. To je omogućila odluka resornog ministarstva po kojoj se od školske 2020/2021. godine koristi samo jedan udžbenik za jedan nastavni predmet.
-Vodimo računa da olakšamo djeci, a roditeljima gdje je god moguće smanjimo troškove školovanja. Pored besplatnih udžbenika, finansiramo redovni i vanredni prijevoz učenika, za što smo u budžetu za 2020. predvidjeli oko 4,5 miliona KM – kaže Ganić.
Podsjeća da je i Ministarstvo za boračka pitanja ove godine izdvojilo 217.900,00 KM za nabavku udžbenika za djecu branitelja. Tako su 602 učenika osnovnih škola dobila pomoć od 100,00 KM, a 1.051 učenik srednjih škola dobio je po 150,00 KM.