PREMIJER PIVIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI U TEŠNJU: TREĆI KORPUS JE BIO NESALOMLJIV BEDEM CILJEVIMA AGRESORA 

Centralni program obilježavanja 31. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine održan je u Tešnju, u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona. Upriličen je defile gradskim ulicama sa ratnim zastavama jedinica Trećeg korpusa, odata počast na šehidskom spomen-obilježju te održana svečana akademija.

Čestitke povodom godišnjice formiranja Trećeg korpusa prisutnima na svečanoj akademiji uputio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, koji je rekao da je Treći korpus predstavljao nesalomljiv bedem ciljevima agresora na ovim prostorima.

– Hrabrost i odanost domovini boraca Trećeg korpusa dokazane su na svim linijama odbrane i oslobodilačkim akcijama širom Bosne i Hercegovine. Od briljantnih akcija oslobađanja Vozuće i Vlašića do brutalnog razbijanja agresorske armade i oslobađanja naše Krajine. Odbranu naše domovine i naroda platili smo krvlju – životima hiljada šehida, poginulih boraca i ranjenih, kojima na ovaj dan odajemo posebnu počast i učimo najljepše dove. Bez njihove hrabrosti i najveće žrtve koju čovjek može dati za narod i toprak, danas sigurno ne bismo živjeli u slobodi kakvu imamo – rekao je premijer ZDK.

Naglasio je da borba za domovinu BiH traje i danas, ne oružanim ali svim drugim političkim i pravnim sredstvima. Borimo se, dodao je premijer, za jedinstvenu i demokratsku državu jednakih naroda i građana i tu crtamo razliku između naše i politika podjela i diskriminacija.

– Važno je da čuvamo sjećanje na odbrambeno-oslobodilački rat i obilježavamo važne datume, kao što je 1. decembar, a posebno je važno da vodimo brigu o branilačkoj populaciji. Vlada Zeničko-dobojskog kantona ulagat će dalje napore da status i prava boračke populacije budu najbolji mogući. I to je jedna od najvažnijih zadaća vlade koju predvodim, ali i vlada na svim nivoima. To je najmanje što moramo činiti za naše heroje, koji su se borili za najveće ljudske i civilizacijske vrijednosti. To je naša dužnost – rekao je premijer ZDK.

Ispred Zeničko-dobojskog kantona, cvijeće su na spomen-obilježju položili premijer Pivić, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić.

Premijer Pivić i predsjedavajući Huskić su posjetili Općinu Tešanj gdje su sa općinskim načelnikom Suadom Huskićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Amirom Kurtićem razgovarali o saradnji dva nivoa vlasti i zajedničkim projektima od koristi za građane Tešnja i Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK