Primirje u Siriji produženo za još 48 sati

Američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov su dogovorili da se produži za 48 sati prekid vatre koji je stupio na snagu u ponedjeljak navečer u Siriji, objavio je danas State Department.

b_160914137

“Postoji sporazum o činjenici da se i pored signaliziranja povremenih sukoba, sporazum uglavnom poštuje, a da se sukobi smanjuju”, rekao je Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta na konferenciji za novinare.

“U okviru njihovog razgovora oni su se složili da se produži prekid neprijateljstava za dodatnih 48 sati”, dodao je on.

Ovaj prekid koji su dogovorile Rusija i Sjedinjene Američke Države se ne odnose na džihadiste Islamske države ni bivši Front al Nosra.

Nijedan smrtni slučaj nije signaliziran od ponedjeljka navečer u područjima gdje je on na snazi, prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH), naveo je Le Figaro.

U međuvremenu, glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon je zatražio od Washingtona i Moskve da pomognu da se deblokira isporuka pomoći za sirijska mjesta pod opsadom, tako što će zaraćene strane dobiti neophodne “sigurnosne aranžmane”.

UN je bio “potpuno spreman” da pošalje već danas dvadeset kamiona pomoći prema Alepu, ali situacija u sigurnosnom pogledu to trenutno ne dozvoljava, rekao je on novinarima. Ovi kamioni “su ostali na granici” s Turskom.

“Apsolutno je važno, rekao je on, da se pruže sigurnosni aranžmani” od zaraćenih strana, kako bi kamioni mogli ići naprijed. Ban je rekao da računa na Rusiju s jedne strane da izvrši pritisak na sirijsku vladu i Sjedinjene Američke Države s druge strane da ubijede oružanu opoziciju.

Konvoji s pomoći koji treba da izvrše isporuku u opkoljena područja u Siriji ostaju blokirani i pored stupanja na snagu u ponedjeljak primirja koje je omogućilo znatno smanjenje sukoba.

(FENA)