Proizvodi Kakanjke Ajle Omerhodžić promovišu zdrav način života na bazi meda i pčelinjih proizvoda

Kakanjka Ajla Omerhodžić ima 21 godinu i po zanimanju je farmaceut. Nakon stečenog zvanja farmaceuta,odlučila je sama pokrenuti vlastiti posao u Kaknju. Njena ideja je bila proširiti pčelarstvo I na taj način sačuvati tradiciju starih obrta,a s druge strane spojiti farmaciju I tradiciju u unosan posao. Zahvaljujući podršci napravila je brend od svojih proizvoda,koji promovišu prije svega zdrav način života I liječenje koje podrazumijeva prirodne lijekove na bazi meda I pčelinjih proizvoda.

Opišite sebe u 5 riječi?

Sebe bih opisala kao vrijednu,odgovornu I iskrenu osobu,koja uvijek na vrijeme završava svoje obaveze I slobodno vrijeme koristi u dobre I plemenite svrhe.

Vaše medalje, priznanja, certifikati, učešća u nekim projektima, značajnim programima?

Veliki značaj u pokretanju posla je bilo učešće u obuci “Pokreni svoj posao” u Kaknju. Nakon uspješno završene obuke bila sam spremna na tako veliki korak.

Koristite li društvene mreže I zašto?

Veliki sam ljubitelj društvenih mreža,jer je to jedan od načina da iskažemo svoje mišljenje I promovišemo svoj rad. One nam omogućavaju doseg velikog broja ljudi,a to je jako bitno za poduzetnike početnike.

Odakle interesovanje za Vaš poziv/školu?

Interesovanje za farmaciju se javilo još od malih nogu. Kao djevojčica u osnovnoj školi sam zamišljala bijeli mantil. Uvijek sam znala da je to moj životni put I da cu jednog dana ponosno pomagati ljudima.

Je li bilo premišljanja I razmišljanja šta i kako dalje poslije srednje škole?

Bilo je mnogo opcija što raditi poslije školovanja I usavršavanja,ali važno je uvijek birati srcem I osjećajem. Najbolji posao u životu je onaj koji volimo I koji nas ispunjava.

Kako je tekao taj put?

Put od ideje do ostvarenja je dug I mukotrpan. Zahtjeva mnogo odricanja,rad bez radnog vremena, prevazilaženje svakodnevnih prepreka I ljudi koji baš I ne žele vidjeti vaš uspjeh. Dani razmišljanja I isprobavanja recepata u potrazi za najboljom ponudom za tržište,osobito danas kada je veliki izbor prirodnih lijekova I kozmetike na tržištu. Važno je ponuditi ljudima nove proizvode,ambalažom privući kupce,a kvalitetom zadržati.

Koliko je bilo potrebno ulaganja I odricanja da biste postigli odlične rezultate na poslu?

Pored truda značajan faktor je I količina uloženih sredstava. Od samog početka  nikada nisam štedila prilikom nabavke materijala I ambalaže kako bih ponudila kompletan asortiman.

Vaša životna vodilja i podrška?

Moja najveća podrška od ideje do ovoga danas je moja porodica,koja je oduševljeno prihvatila moju ideju o pokretanju posla.

Koja je tajna Vašeg uspjeha?

Tajna uspjeha je trud I rad,a rezultati će sigurno doći.

Kakve su Vaše poruke mladima i planovi?

Mladima poručujem da vjeruju u svoje snove I da ne odustaju bez obzira na poteškoće I bez obzira na osude sredine. Moji planovi su da u budućnosti proširim paletu svojih proizvoda I da u ponudu uključim prirodnu kozmetiku,na čemu već vrijedno radim. Moguće su I suradnje sa poznatim BH brendovima.

Da li ste razmišljali o odlasku iz BIH ili vidite perspektivu ovdje u matičnoj državi?

Ne razmišljam o odlasku iz BiH,jer je ovo jedna prelijepa zemlja bogata prirodnim resursima koje treba iskoristiti. Perspektivu za uspjeh imaju svi mladi kreativci ako to istinski žele.

Kako vidite sebe u budućnosti?

Sebe u budućnosti vidim kao još uspješniju mladu poduzetnicu,suprugu I majku.

Poruka za kraj?

Vjerujem da se u životu sve dešava s nekim razlogom I da je ovo sve početak svega lijepog što nas tek čega. Nadam se da ćemo u budućnosti imati puno razloga za razgovor. Hvala !

Kakanjinfo