Projekat HELP-a I OPĆIN-e KAKANJ: Potpisani ugovori sa 17 fizičkih lica

Potpisani ugovori sa 17 fizičkih lica koja su zadovoljila uslove javnog konkursa realiziranog u okviru projekta “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije Zapadnog Balkama 2019-2020”
U sali Općinskog vijeća Kakanj jučer je upriličeno potpisivanje ugovora sa 17 fizičkih lica koja su zadovoljila uslove javnog konkursa realiziranog u okviru projekta “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije Zapadnog Balkana 2019-2020”.
Projekat finansira Vlada Savezne Republike Njemačke kroz Pakt za stabilnost Jugoistočne Evrope, sufinansira Općina Kakanj, a implementira Njemačka nevladina organizacija “Help”.
Projekat obuhvata nezaposlene osobe iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva s kvalitetnim poslovnim idejama i fizička lica koja su registrovala djelatnost u oblasti obrta i srodnih djelatnosti (osim poljoprivrede) na području općine Kakanj u posljednjih nekoliko godina.
Ukupna vriejdnost projekta iznosi 80.000 KM, dok ukupna vrijednost pojedinačnog podsticaja u prosjeku iznosi 2.000 eura.
Projekat sufinansiraju “Help” iznosom od 50 %, Općina Kakanj iznosom od 35 % i krajnji korisnici iznosom od 15 % od ukupne vrijednosti podsticaja.
Svaki grant se sastoji od materijalnih sredstava potrebnih za poslovnu aktivnost. Materijalna sredstava za potrebe korisnika će nabaviti “Help”.
U okviru pomenutog projekta “Help” će obezbijediti sredstva za implementaciju malog općinskog projekta u iznosu od 4.000 eura sa ciljem rješavanja nekog problema za dobrobit cijele lokalne zajednice.