PROJEKAT VRIJEDAN 1.420.897, 53 KM: Useljavanje stanara u zgradu socijalnog stanovanja za raseljena lica i izbjeglice

PROJEKAT VRIJEDAN 1.420.897, 53 KM

ZAVRŠNA CEREMONIJA U PONEDJELJAK (dodjela ključeva)

Milionski projekat: U ponedjeljak svečano otvaranje zgrade socijalnog stanovanja na lokaciji iza TC Robot u Kaknju

U ponedjeljak 24. augusta u 10.45 sati u Kaknju će, na lokaciji iza zgrade TC Robot, biti upriličeno svečano otvaranje zgrade socijalnog stanovanja u koju će biti smještena raseljena lica i izbjeglice.

Svečanom otvaranju će prisustvovati:

– predstavnik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Johhann Sattler, šef delegacije Evropske unije u BiH;

– Dmitri Jordanidi, zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini;

– Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH;

– Edin Ramić, ministar za raseljene osobe i izbjeglice F BiH.

Ukupna vrijednost zgrade iznosi 1.420.897, 53 KM.

Učešće Općine Kakanj u projektu iznosi 374.584,40 KM.

Gradnja je realizirana u okviru Regionalnog stambenog programa – RSP, koji se u Bosni i Hercegovini provodi putem Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

Glavni donator programa je Evropska unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske itd. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata na području Federacije BiH povjerila je federalnom Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Kontribucija općine Kakanj podrazumjeva dodjelu zemljišta za izgradnju višestambenog objekta, izdavanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole, potom troškove tehničkog prijema i izdavanja upotrebne dozvole i druge potrebne dokumentacije, kao i osiguranje sredstava za kompletnu infrastrukturu koja podrazumijeva priključak na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Molimo medije da, u skladu s mogućnostima, prate događaj.