Projekti Tvornice Cementa Kakanj: U Kaknju proglašeni BiH pobjednici “Živi svijet kamenoloma”

unnamed-1

 

Danas je održana  svečana ceremonija proglašenja pobjednika za BiH najuspješnijim učesnicima trećeg bianualnog međunarodnog takmičenja Quarry Life Award (Živi svijet kamenoloma), koje organizuje i finansira HeidelbergCement u 22 državi svijeta, održana je danas u Kaknju. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvaničnika, predstavnika privrednog i javnog života Bosne i Hercegovine te medija.

 

Tvornica cementa Kakanj, koja je od 2000. godine članica HeidelbergCement grupacije, i ovaj put je otvorila vrata svoga kamenoloma istraživačima, profesorima, studentima, učenicima i svima koji su zainteresovani u očuvanje biodiverziteta, da kroz svoje jedinstvene ideje pruže kamenolomu istinsku ekološku i obrazovnu vrijednost, sve u cilju zaštite i promocije biodiverziteta. Učestvovati u konkursu mogli su učenici, studenti, profesori, istraživači i nevladine organizacije koji su svoje prijave poslali do 01.03.2016. Pet finalista koje je žiri odabrao u svakoj državi imali su priliku tokom proljeća i ljeta raditi istraživanja na kamenolomima koje su odabrali i dalje razvijati svoje projektne ideje.

 

Stručni žiri činili su Branimir Muidža, predsjedavajući žirija i generalni direktor HeidelbergCementa za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj, prof. dr. Lada Lukić Bilela, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu , Tomislav Lukić, šef ureda Federalnog ministra okoliša i turizma, i Dražen Kotrošan, načelnik odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

unnamed-5

 

Tokom uvodnog obraćanja, Branimir Muidža je istakao da je od privatizacije do danas prošlo je 6000 dana tokom kojih je HeidelbergCement u BiH investirao više od 200 miliona maraka u razvoj poslovanja i proizvodnje u skladu sa najzahtjevnijim svjetskim standardima zaštite okoliša i kvalitete. On se posebno zahvalio građanima Kaknja na podršci tokom perioda nakon privatizacije: „Znamo da je najteže biti priznat u vlastitoj sredini, a svima nama cementašima to je posebno drago priznanje, a ujedno je dodatni motiv i poticaj,“ rekao je Muidža. „Zvijezde i junaci današnjeg programa su ljudi koji su nesebično udružili svoje znanje i svoje vještine da zbliže industriju i prirodu, da daju dio sebe za opću dobrobit. Ova današnja lijepa ekološka priča je puna svijetlih primjera saradnje između nas proizvođača, lokalne, istraživačke i naučne zajednice. Ovo takmičenje nas je dodatno povezalo, učinilo da svako od nas zastane i razmisli kako i koliko može doprinijeti da ovaj svijet učinimo boljim i ljepšim nasljeđem za našu djecu,“ zaključio je Muidža

unnamed

 

Tokom ceremonije predstavljeno je pet projekata koji su ušli u finale za osvajanje prva tri mjesta u BiH te u finale na međunarodnom nivou. Treće mjesto i nagradu u iznosu od 3.000 KM osvojio je projekat pod nazivom „Oprez je majka mudrosti“ tokom kojeg je nevladina organizacija iz Kaknja, „Zeleno polje“, istražila bogatstvo svijeta gljiva u i oko kamenoloma Ribnica. Nagradu u iznosu od 6.000 KM i drugo mjesto osvojio je projekat pod nazivom „Mapiranje tipova staništa na području kamenoloma Ribnica upotrebom savremenih metoda u ekologiji“ koji su vodili Tarik Dervović, Erna Dautbegović i Larisa Hamzić.  Tokom projekta je upotrebom drona i posebnog softvera napravljena mapa svih staništa na kamenolomu koja se može koristiti za sve buduće planove i projekte.

unnamed-6

Najveća nagrada od 10.000 KM i prvo mjesto pripali su projektu „Makrozoobentos kao indikator biodiverziteta i kvalitete staništa hidoekosistema kamenoloma Ribnica“ koji je realizovao tim u sastavu Adnan Čučuković i Semir Dorić. Ovaj tim mladih istraživača proveo je istraživanje kojim je pokazao na koji način se može mjeriti kvalitet vode i bogatstvo biodiverziteta na kamenolomu, te da je voda na kamenolomu Ribnica iznimno čista (I i II klasa boniteta).

unnamed-3

Svih pet finalista iz BiH ostaju u utrci za međunarodne nagrade koje će biti dodijeljene 8. decembra 2016. godine u Briselu, kada će najbolji projekat u svijetu dobiti nagradu u iznosu od 30.000 eura. A svakako, najvažnija nagrada je veliko hvala od majke Prirode!

 

Zvanicama se obratio i načelnik Općine Kakanj, Nermin Mandra HeidelbergCement je svojim ekološkim i naučnositraživačkim projektom Živi svijet kamenoloma donijela našoj lokalnoj zajednici i cjelokupnom bosanskohercegovačkom društvu sježinu i nove poglede na čovjekov okoliš i potrebu njegove zaštite,“ rekao je Mandra. „Obzirom da se u Kaknju kompanija HeidelbergCement, zbog svog korektnog odnosa prema okolišu i zajednici, smatra dijelom kakanjskih zavičajnih vrijednosti, mi se osjećamo slobodnim da se smatramo dijelom ovog projekta i da nosimo osjećaj zadovoljstva da smo i mi kao zajednica nešto novo dali nauci.“

 

Ispred Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Zeničko-Dobojskog kantona obratio se ministar Fahrudin Brkić: „Zaista želim istaći da je Tvornica cementa Kakanj svijetli primjer društveno odgovorne kompanije koja može mnogim drugim kompanijama služiti kao primjer odgovornog ponašanja, rekao je ministar Brkić.