PROVJERILI SMO: KAKANJSKA VODA ZDRAVSTVENO ISPRAVNA ZA PIĆE I ZA UPOTREBU!?

Redakciji portala KakanjInfo u posljednjih nekoliko dana javili su se mnogi građani iz Kaknja koji nakon mnogih natpisa na društvenim mrežama sumnjaju u zdravstvenu ispravnost vode za piće kao i za bilo kakvo korištenje što je s tim natpisima dovedeno u pitanje.

Građani kažu da je sve je učestaliji stomačni virus među djecom pa i povraćanje, dešavao se i alergijski oosip a misle da ga djeca dobijaju zbog neispravne vode. “Sumnjamo da je voda najčešći uzrok stomačnih tegoba jer natpisa ovih dana je mnogo i eko aktivista i još nekih grupa na društvenim mrežama. Ozbiljno sumnjam u mogućnost zagađenja vode, pa bilo je i pomora ribe a neki su kazali javno da je to sve od vode”, samo je jedna od reakcija majki čija su djeca ovih dana imala stomačni virus. No međutim… bilo je o onih koji su objasnili da se virusna oboljenja dešavaju i zbog drugih uzročnika /hrane/ jer su to utvrdili nakon analize u KB Zenica nakon terapija.

Upit o uzrocima stomačnih i drugih virusnih oboljenja smo poslali i epidemiologu JU Dom zdravlja sa stacionarom Kakanj, a odgovor ćemo dobiti u toku radnog vremena…

JP VODOKOM KAKANJ: VODA ZDRAVSTVENO ISPRAVNA

Iz JP Vodokoma, kažu da je voda za piće u Kaknju potpuno ispravna i da je upotrebljiva.

Naglašavaju i da se zdravstvena ispravnost vode za piće putem laboratorijskih analiza obavlja u fizičko-hemijskim i mikrobiološkim laboratorijama te u laboratorijama Instituta za javno zdravstvo koji obavlja svoju redovnu analizu.

Novinarski upit prema JP Vodokom Kakanj

Poštovani, 

Kao nezavisni medij šaljemo Vam upit na temu ispravnosti gradske vode u Kaknju. 

Naime, u javnosti se u više navrata u posljednjih nekoliko mjeseci a preko određenih grupa i eko aktivista u vezi aktuelnih radova na lokalitetu Vareša, pojavila informacija kao i razni materijali da je voda neispravna što je zbunilo i uplašilo kakanjsku javnost? 

Obzirom da smo kroz istraživačko novinarstvo došli do još nekih relevatnih podataka iz zvaničnih institucija u vezi aktuelne teme koja je pokrenula lavinu pitanja javnosti u vezi ispravnosti vode za piće /Bukovice/, molimo Vas da nam kao nadležno javno preduzeće date konkretne podatke i odgovor u vezi tih navoda? 

Po potrebi da nam dozvolite javno dokument o ispravnosti vode kao i nadležnu instituciju koja vrši analizu, provjeru i sve pdoatke o ispravnosti Bukovice?

U nadi da ćete nam dostaviti tražene podatke kao i odgovoriti na naša pitanja , naprijed se zahvaljujemo

Vodozahvat Bukovica

ODGOVOR IZ JP VODOKOM KAKANJ

ANALIZA VODE OBJAVLJENA NA WEB STRANICI JP VODOKOM KAKANJ – LINK http://vodokom.ba/

Tim povodom osim JP Vodokom-a kontaktirali smo i nadležne institucije – epidemiologa Doma zdravlja Kakanj ali i Općinu Kakanj a do kraja dana objaviti ćemo i zvanične odgovore.

PORTAL KAKANJINFO.COM