Putin i Erdogan u Kini: Rusija i Turska osnivaju investicijski fond

Lideri najznačajnijih svjetskih ekonomija okupili su se u kineskom gradu Hangzhou na dvodnevnom Samitu G20. Na vrhu dnevnoga reda je pitanje stanja svjetske ekonomije. Međutim, prije početka službenih panela, svjetski lideri održali su niz bilateralnih sastanaka.

b_160904038

Početak Samita G20 obilježili su bilateralni sastanci svjetskih lidera. Nije se dugo čekalo na prve najave velikih svjetskih projekata. Nakon dva sata, iza zatvorenih vrata, turski i ruski predsjednici Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin dogovorili su osnivanje zajedničkog investicijskog fonda, prenosi Al Jazeera.

Ovu informaciju potvrdio je ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev.

Svjetska ekonomija nakon Brexita

“Privodimo kraju radove na formaliziranju rusko-turskog investicijskog fonda. Krajem kolovoza Turska je napravila neophodne legislativne promjene kako bi se u njihov postojeći investicijski fond uključio i strani partner. Mislim da bi do kraja listopada ili sredinom studenoga trebali imati listu prvih projekata koji će se financirati sredstvima iz ovog fonda”, rekao je Uljukajev.

Nezaobilazna tema tijekom iduća dva dana bit će svjetska ekonomija nakon Brexita.

Iako budući status Velike Britanije još nije poznat, predsjednik SAD-a Barack Obama siguran je da će trgovačke i investicijske veze partnerskih zemalja nastaviti jačati.

“Čak i dok Velika Britanija postepeno ide prema napuštanju Europske Unije, želim još jednom potvrditi poseban odnos između Sjedinjenih Država i Britanije. Ne samo da će se takav odnos održati, već će nastaviti rasti s vremenom. Dinamični ekonomski odnosi među našim državama će se nastaviti. Velika Britanija još uvijek rasvjetljava svoj budući odnos s Europskom unijom, ali nastavljaju raditi na održivim trgovačkim i investicijskim vezama. Ovdje, na Samitu G20, to će biti jedna od glavnih tema”, rekao je Obama.

Juncker: Stabilizirati industriju čelika

Za jačanje europsko-kineskih ekonomskih veza, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je kineske partnere da ulože dodatne napore kako bi se stabilizirala globalna ekonomija – posebno industrija čelika – u okviru koje je Europa izgubila mnoga radna mjesta.

“Ključno je da Kina uspostavi mehanizam koji će pratiti prezasićenost tržišta čelika i njegove cijene. O ovome smo razgovarali u srpnju na posljednjem summitu EU-Kina i dogovorili smo da ćemo oforimiti bilateralnu grupu”, kaže Juncker.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, delegati Samita G20 održat će niz plenarnih sjednica, čija će glavna tema biti inovativna, osnažena, međusobno povezana i inkluzivna sjvetska ekonomija, dok je kao krajnji cilj postizanje dogovora oko pitanja poput jačanja oporavka rasta svjetske ekonomije jačanjem trgovine, smanjenjem protekcionističkih barijera te jačanjem međudržavnih investicija.

(klix)