Ramiz Salkić: Vlasti RS-a ubrzano naoružavaju Srbe!

naoruzavanje srba

Potpredsjednik manjeg bh. entiteta RS Ramiz Salkić oštro je osudio govor mržnje Milorada Dodika prema Bošnjacima i inertnost Međunarodne zajednice.

Salkić je danas tokom zvanične posjete Gacku oštro osudio govor mržnje predsjednika RS-a Milorada Dodika prema Bošnjacima. Govoreći o najavljenom referendumu, Dodik je iznio do sada najozbiljnije prijetnje kazavši kako Bošnjaci ukoliko žele živjeti u ovome entitetu moraju izaći na referendum čije su održavanje najavile vlasti RS. U izjavi za medije, potpredsjednik Salkić je rekao:

– Pred parlamentarne izbore 2014. godine na jednom skupu Milorad Dodik je zaprijetio Bošnjacima da će vlast pratiti kako će Bošnjaci glasati. Nakon izbora, kada je SNSD zbog negiranja bosanskog jezika i negiranja identiteta Bošnjaka, izgubio utrku za člana Predsjedništva BiH, vlast RS-a je odjednom proširila i pojačala diskriminaciju nad Bošnjacima, na područja gdje je do tada nije bilo.

Radikalizirali su kompletno društvo, plašeći Bošnjake nepotrebnim policijskim akcijama pretresa kuća i hapšenjima.

Razmjere strateškog isključivanja Bošnjaka iz svih životnih tokova su izuzetno velike. Moja dužnost je, kao potpredsjednika entiteta i čovjeka koji je dobio najveću podršku Bošnjaka u ovome entitetu, da obavijestim javnost da u ovom trenutku vlasti RS-a provode tajnu i vrlo dobro sinhronizovanu akciju oduzimanja lovišta Bošnjacima. Ostankom bez lovišta, koja su odlukom vlasti sukcesivno gase upravo tamo gdje su naseljeni Bošnjaci, bošnjačko stanovništvo na tome prostoru gubi pravo na lovačko naoružanje.

Pri tome, kroz lovačka društva i zaštitarske agencije vlasti dopuštaju ubrzano naoružavanje Srba. Radikalizacija u institucijama i medijima RS dostigla je kritični nivo i možemo je mjeriti samo sa onom iz 1992. godine – kazao je Salkić.

Najnovije prijetnje, u kojima se kaže da ako Bošnjaci misle da žive u RS-u trebaju izaći na referendum o 9. Januaru, govore da je Dodik ušao u najozbiljniju fazu radikalizacije koja može imati pogubne posljedice.

– Poručujemo Miloradu Dodiku da se Bošnjaci ne boje ni njega, ni njegovih prijetnji i da neće izaći na Referendum. Bošnjaci 9. januar doživljavaju kao dan zla, kada je donijeta odluka da oni budu protjerani iz svojih domova, svojih sela i gradova, da budu ubijani… Visokog predstavnika za BiH otvoreno pitamo da li još uvijek u BiH važi Dejtonski mirovni sporazum.

Ako postoji zašto OHR, kao vrhovni tumač Dejtona, toleriše ovoliki stepen mržnje, prijetnje i zaoštravanje situacije. OHR mora preuzeti odgovornost za eventualne posljedice ove radikalizacije.

Čak i srpski političari izražavaju strah da će ova politika koju vode vlasti RS-a izazvati oružane sukobe – objasnio je potpredsjednik bh. entiteta RS.

Bošnjaci su ‘95. godine vjerovali međunarodnoj zajednici i rezolucijama UN-a i doživjeli su Genocid u Srebrenici i Žepi. Mnogi očekuju da će Bošnjaci, pod ovakvim prijetnjama i pritiscima, a vjerujući Dejtonskom mirovnom sporazumu, ponovno nestati sa područja RS.

– Poručujemo i OHR-u i Miloradu Dodiku da su Bošnjaci kroz historiju naučili mnogo toga i da više nikada neće napustiti svoja ognjišta. Pozivam OHR da u inetresu mira, stabilnosti i očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma poništi odluku o održavanju Referenduma u RS i tako izbjegne mogućnost da bude talac politike Milorada Dodika. Međunarodna zajednica se u ovom trenutku, pružajući podršku onima koji ruše mir i izazivaju međunacionalnu mržnju, nalazi u opasnosti da u Bosni i Hercegovini ponovi greške koje je pravila u periodu 1992-1995.

Bošnjaci su se vratili na svoja ognjišta i žele da žive na njima u miru i toleranciji, gradeći stabilno društvo, jednakih mogućnosti za sve. To će zauvijek biti naš cilj i naša politika. Očekujemo da i međunarodni faktor odabere koju će politiku podržavati – politiku mira ili politiku destrukcije i destabilizacije – kazao je potpredsjednik Salkić, navode iz Kabineta potpredsjednika RS.

saff/Kakanjinfo