Reakcije na pobjedu Donalda Trumpa: Njemačka šokirana, u EU zabrinuti, Rusi oduševljeni, Turska očekuje izručenje Gulena

screenshot_1269-650x381

Iz svijeta stižu reakcije na prve rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u, na kojima je Donald Trump, prema mišljenju mnogih, neočekivano odnio pobjedu nad demokratskom kandidatkinjom Hillary Clinton i tako prekinuo osmogodišnju vladavinu demokrata u Bijeloj kući.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je republikanskom kandidatu Trumpu na pobjedi i izrazio nadu da će zajedničkim radom uspjeti rusko-američke odnose izvesti iz krize.

“Siguran sam da će dijalog na relaciji Moskva – Washington, uzimajući o obzir obostrane stavove, odgovarati interesima i Rusije i SAD-a”, poručio je Putin.

Izrazio je nadu da će SAD i Rusija zajednički raditi na pronalasku efikasnih odgovora na sve izazove globalne sigurnosti, prenosi Tanjug agenciju Sputnjik.

Šok u Njemačkoj

Njemački političari kažu da su šokirani i upozoravaju na nesigurnu geopolitičku situaciju nakon ulaska američkog multimilijardera u Bijelu kuću.

Visoki dužnosnik konzervativne stranke njemačke kancelarke Angele Merkel Kršćansko-demokratske unije Norbert Roettgen za radio Deutschlandfunk je izjavio kako njemačka vlada nije sigurna što će republikanac Trump napraviti ako pobijedi na izborima.

“Upravo shvaćamo da nemamo pojma što će ovaj američki predsjednik raditi ukoliko glas ljutnje uđe i prevlada u uredu najmoćnijeg čovjeka na svijetu”, kazao je Roettgen, dodavši i kako misli “da smo geopolitički u vrlo nesigurnoj situaciji”, prenosi Hina.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je za njemačku televiziju u srijedu kazala da Trumpova neočekivana pobjeda na predsjedničkim izborima predstavlja “ogroman šok”.

Za ARD je rekla: “Mislim da je Trump svjestan toga kako ovo nije bilo glasovanje za njega, već protiv Washingtona, protiv establišmenta.”

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je Trumpu, poručivši da je “demokracija još živa”.

“Kakve divne vijesti. Demokracija je još živa”, objavio je Orban na svojem Facebook profilu.

Orban je u srpnju rekao da su planovi Trumpa o migracijama i vanjskoj politici od ključnog značaja za Mađarsku, podsjetio je Reuters.
Schulz: Bit će teško

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz izjavio je da će EU-u biti teže s Donaldom Trumpom, nego s prethodnom američkom administracijom.

“Bit će teško, teže nego s prethodnim administracijama, ali on je izabran za predsjednika na slobodnim izborima. Moramo poštovati budućeg predsjednika SAD-a. Nadam se da ćemo pronaći način da surađujemo”, rekao je Schulz za radio Europa 1, a prenosi Srna agenciju Reuters.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini poručila je da će Europska unija nastaviti surađivati s SAD-om nakon izbora Donalda Trumpa za novog predsjednika SAD-a.

“Veze EU-a i SAD-a su dublje od bilo kakve promjene u politici”, istaknula je Mogherini, prenio je AFP.

“Nastavit ćemo suradnju, ponovno otkrivajući snagu Europe”, navela je Mogherini.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu čestitao je Donaldu Trumpu na pobjedi na predsjedničkim izborima, ističući da će Ankara ojačati “odnose i suradnju zasnovane na povjerenju” sa SAD-om.

Cavusoglu je to objavio na svom Twitter profilu, prenosi Reuters.

Ured palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa u srijedu je pozvao novoizabranog predsjednika da radi na uspostavljanju palestinske države, uz mirovne napore s Izraelcima koji su već dugo u prekidu.
Abbas: Suradnja na temelju rješenja o dvjema državama

“Spremni smo na suradnju s novoizabranim predsjednikom koja će se temeljiti na rješenju o dvjema državama i o uspostavljanju palestinske države u njezinim granicama iz 1967.”, kazao je za AFP glasnogovornik ureda, misleći pritom na godinu kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte novome je američkom predsjedniku uputio “srdačne čestitke”, dodavši da se raduje suradnji i još boljim odnosima dviju zemalja koji će se temeljiti na obostranom poštovanju, dobrobiti i vjernosti demokratskim idealima i vladavini zakona”.

Japanski premijer Shinzo Abe je “najsrdačnije čestitao” Donaldu Trumpu na izbornoj pobjedi, dodavši kako su “Japan i Sjedinjene Američke Države nepokolebljivi saveznici koje povezuju zajedničke vrijednosti poput slobode, demokracije, temeljnih ljudskih prava i vladavine zakona.”

Predsjednica francuske ekstremno desne Nacionalne fronte Marine le Pen čestitala je Trumpu putem Twittera još dok su se čekali konačni rezultati.

“Čestitke novome predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu i slobodnom američkom narodu”, tweetala je Le Pen.

Al Jazeera