TC KAKANJ: Predstavljen projekat „Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u cementnoj industriji BiH“

Energetski potencijali otpada

Sigurnost upravljanja otpadom i mogućnosti njegovog korištenja u energetske svrhe bili su glavna tema današnje konferencije o upravljanju otpadom koja se održala u okviru 3. RENEXPO sajma o energetskoj efikasnosti na Zapadnom Balkanu.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

U okviru konferencije predstavljen je i projekat „Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u cementnoj industriji BiH“ koji zajednički realizuju Tvornica cementa Kakanj (TCK) i Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ – program develoPPP u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Zenici i Regionalnom razvojnom agencijom za regiju Centralna BiH (REZ).

Projekat je brojnim predstavnicima ministarstava i institucija nadležnih za oblast zaštite okoline, kao i kompanija koje se bave upravljanjem otpadom, prezentirao Almir Bajtarević, stručni suradnik Tvornice cementa Kakanj za zaštitu okoliša. „Postrojenja za proizvodnju cementa izvrsno su rješenje u okviru održivog ekološki prihvatljivog upravljanja otpadom. Saradnjom na ovom polju, odnosno korištenjem prerađenog otpada kao zamjenskog goriva, postižemo veoma značajna smanjenja stakleničkih plinova, smanjenje površina na kojima se odlaže otpad, te smanjenje upotrebe neobnovljivih fosilnih goriva,“ rekao je ovom prilikom Bajtarević.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

On je objasnio da se navedeni rezultati mogu postići korištenjem prerađenog komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa i pogonima za proizvodnju energije. Dodao je i da je cilj navedenog projekta stvaranje uslova za preradu komunalnog otpada i proizvodnju goriva iz otpada (RDF). Podsjetio je i da je korištenje RDF-a u proizvodnji cementa i energije u razvijenim europskim zemljama dostiže i do 90%, čime se značajno doprinosi zaštiti okoliša i uštedi primarnih goriva.

„Ovakvi rezultati još uvijek ne mogu biti postignuti u BiH zbog nedostatka infrastrukture za proizvodnju RDF-a. Jedan od naših ciljeva je da kroz ovaj projekat potaknemo sve učesnike da rade na stvaranju uslova za preradu otpada i proizvodnju ove vrste goriva, čime bi se pridružili naprednim zemljama Europe“, zaključio je Bajtarević.

Na konferenciji su se obratili i predstavnici entitetski nadležnih ministarstava, Miloš Jokić i Mehmed Cero, dok je samu konferenciju vodila Dijana Vasić ispred Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Predstavnici ministarstava ukazali su na trenutno stanje u BiH po pitanju zakonodavstva, strategije i planova, te istakli potrebu što većeg angažmana na usvajanju i implementaciji dugoročnih strategija upravljanja otpadom.

Učesnicima se obratio i Mirsad Jašarspahić ispred Privredne komore FBiH ističući da je veoma neophodna podrška lokalne zajednice koja treba shvatiti da je ekološki mnogo prihvatljivije koristiti otpad u energetske svrhe nego ga odlagati na deponije. Ambasadorica Švedske u BiH, Marie Bergstrom, pokazala je iskustvo Švedske gdje se na deponije odlaže tek oko 1% otpada.

TC KAKANJ