Rolex kupljen 1960. godine danas vrijedi bogatstvo

Peter Planes iz Tuskona u Arizoni,SAD, je pronašao svoju staru kutiju sa “Roleks” satom , i nju je odnio na procjenu. Poslije procjene antikvara, shvatio je da ima neobičan i skupocijen sat – pravo malo bogatstvo!

Peter je na procjenu donio stari ručni sat iz 1960. godine marke “GMT Master Model Roleks” i to sa originalnom kutijom i papirima koji dokazuju njegovu autentičnost.

Peter je ovaj sat “Rolex” kupio prije 55 godina u Njemačkoj kada je tamo služio vojsku i to za samo 120 američkih dolara.

Pored toga kupio je još jedan sat sa zlatnom dodatkom za svoga oca i platio ga 104 dolara U ono vrijeme te 60-tih godina to je bilo mnogo skupo, sjeća se on.

Master Model Rolex prvi sat rolex
“Moj pukovnik rekao da kupim Roleks sat prije nego se vratim u Ameriku, jer je mislio da je to najbolji sat ikad napravljen i da je Njemačka najbolje mjesto gde on može da se kupi. Ovaj sat mi se baš dopao, a interesantno je da pre toga nikad nisam čuo za Roleks. Sada ga ne nosim, jer nosim moj jeftini sat, a ovaj čuvam kao uspomenu” rekao je on.

Antikvar je priznao da je bio veoma uzbuđen kada je vidio ovaj sat koji je Peter donio, jer je to prvi GMT model Roleksa koji je ikad napravljen.!

On je Peteru priznao da je ovaj sat u svijetu kolekcionara veoma vrijedan i tražen, te za njega može dobiti nevjerovatnih 35-45.000 dolara (oko 42.000 eura).

Ali to nije sve, budući da je Peter sačuvao svu papirologiju kao i originalnu kutiju, narukvicu i račun za njega, cijeli komplet se može prodati na aukciji za cifru od 75.000 USA dolara.