SAFETA RUČNO PILA DRVA i nosi na ramenu! UKRALI NAM STAN, bili IZBAČENI NA ULICU

Ćazim Kolić iz Palinovića kod Zenice je bio ratni vojni invalid koji je prije nekoliko godina usljed bolesti preminuo. Iza njega je ostala supruga Safeta koja kaže da je njena priča jedan dokaz da su oni koji su se borili za državu i riskirali život, danas potpuno na margini, ostavljeni i napušteni.

Ovom 56-godišnjem Zeničaninu u avgustu 2018.godine je dijagnosticiran karcinom pluća, što ga je, uz njegovih 40 posto trajne invalidnosti, itekako dotuklo a potom je i podlegao. Safeta u Palinovićima u svojoj kući koju je naslijedila od oca živi i danas. Kuća je stara i veoma je u lošem stanju. Brišući suze Safeta kaže da joj je teško jer su UKRALI STAN koji je njen suprug trebao da dobije. Osuđeni smo ovdje na milost i nemilost godinama. Suprug se borio s teškom bolešću, vjerujući u najbolji ishod i maštao je da će dobiti makar dvadesetak kvadrata neke garsonijere, koliko mu pripada kao ratnom vojnom invalidu a jedini je bio RVI koji nije stambeno zbrinut. Bio je na listi čekanja, čak smo i uselili a onda smo izbačeni na ulicu. Išli smo u Općinu i obećali su nam tada stan koji nam pripada, ali do sada se ništa nije desilo. Jedini smo koji nismo dobili stan.

Moj Ćazim je prvo riskirao život za ovu državu, a ona mu a ni meni zauzvrat ništa nije dala a poslije smo i prevareni za tu obećanu garsonjeru inikad ništa, priča Safeta. Ja evo godinama idem da zaradim i do Neuma i Međugorja, čistim stanove to svi znaju. Kosim, kopam, drva režem i tako zaradim.

Moram da radim, tvrdi Safeta i kaže da je izgubila vjeru u državu i vlast te je čvrsto odlučila svoju priču podijeliti s javnošću, vjerujući da još ima dobrih ljudi koji će jojna neki način pomoći da prevaziđe tešku situaciju u kojoj se nalazi a možda i da joj da neko informaciju kako da dođe ponovo do svoje garsonjere koju su joj oteli..

Živi od 300 maraka penzije, radi i snalazi se.

Svi koji žele pomoći Safetu na bilo koji način mogu je kontaktirati na broj 062-624-202, putem Westerna na adresu: Safeta Kolić Palinovići Perin Han Zenica. Broj žiroračuna: 10118060688241542143664