SAMOUVJERENI RADONČIĆ U PRESSINGU : NE POSTOJI BOŠNJAK KOJI MENI MOŽE STATI NA CRTU

11

Mislim da ne postoji Bošnjak mimo Bakira Izetbegovića koji bi mogao stati meni na crtu, rekao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u Pressingu na N1.Radončić je govoreći o koaliciji između SDA i SBB-a kazao da ih je ujedinio, tj. pomirio, jer su nekad bili “ljuti protivnici”, nacionalni interes.

“Nas je pomirio nacionalni, odnos bošnjački interes. Od pojedinaca u našu pomirbu veliki trud uložio je Dragan Čović i jedan međunarodni prijatelj kojem neću otkrivati ime”, kazao je Radončić.

Kako Bakir Izetbegović više ne može biti kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, mnogi analitičari lidera SBB vide kao budućeg člana Državnog predsjedništva. Ima i glasina da bi se za tu poziciju mogla kandidovati Sebija Izetbegović, supruga predsjendika SDA.

“Mislim da ne postoji Bošnjak mimo Bakira Izetbegovića koji bi mogao stati meni na crtu. Što se tiče kandidature njegove supruge nisam čuo za tu tezu”, jasan je bio gost Pressinga.

Na pitanje voditelja da li bi podržao izbor Sebije Izetbegović za direktoricu UKCS-a, vodećeg kliničkog centra u državi, da je kojim slučajem bio u Predsjedništvu BiH, Radončić je kazao…

“Pristalica sam jednake šanse za sviju. Dosta je bilo zapošljavanja preko reda, ali isto tako jednaka šansa znači da jedna gospođa može napravit karijeru bez obzira čime se njen suprug bavi. Cijenim da je neko ima hrabrost da se ‘potuče’ sa jednom ustanovom u kojoj je dug preko 100 miliona KM. Ja to poštujem jer angažman Sebije Izetbegović se isto tako može negativno odraziti na njenog supruga. Ako radi neuspješno to će se brzo pokazati”.

Na kraju svoga gostovanja, lider SBB-a govorio je i o ulozi koju obavlja u Avazu.

“Ja sam urednik, čitatelj i utemeljitelj jedne medijske imperije. To je to jer kako bi se nečim više mogao baviti pored svih svojih obaveza u Parlamentu. Također, ja sam predsjednik stranke koja broji 80.000 članova. Imam mnogo obaveza”,istakao je Radončić i dodao:

“Avaz sam prodao kompaniji ‘Avaz’ koja u narednih 20 godina ima obavezu da me isplati. Moja je obaveza da pružam konsultanske usluge. Ništa više”.

Mnoge je šokiralo vaše pomirenje sa Izetbegovićem nakon godina uvreda i ružnih riječi?

“Stavite se u moju poziciju. Mi smo druga najjača stranka u FBiH. SDA je prva, SBB drugi, HDZ treći, DF pa SDP. Nakon izbora smo rekli da ćemo šutjeti 100 dana. Došlo je do opšteg haosa između DF-a i SDP-a. Stanje se odjednom stabiliziralo. To su stvari koje smo mi završili i ostavili iza sebe”.

Jeste li mu halali?

“Čim s nekim sjednete naravno da ste mu oprostili. U politici se sve mijenja, ljudi nisu kamen”.

Da li zagrljaj SDA može biti smrotnosan za SBB?

“Ja sam tu ušao više zbog drugih da dam alternativu. Mi ne želimo opozicija nikome već stanju u kojem se nalazimo. Zbog toga sam formirao stranku. Ne bojim se toga zagralja. Pozitivno utječemo na druge. U posljednje vrijeme su SDA i SBB složni na ekonomskom planu. Imali smo 20 radnih sastanaka. Vršimo strašan liderski pritisak kakav nije viđen. 2017. mora biti najveće gradilište koje se zove BiH. SDP nije ostavio tri lista dokumentacije za izgradnju novih puteva. Mi krećemo od nule”, kazao je Radončić.

Šta znači vaš izborni slogan Mi garantujemo stabilnost?

SDA i SBB čine bošnjačku koaliciju. Hoće li se praviti bh. koalicija, i ako da, ko bi je mogao činiti?

Nadam se da će to vrijeme uskoro doći. Kada pogledate Vijeće ministara BiH ono na neki način čini tu bh. koaliciju.

Blisko ste poznavali Aliju Izetbegovića, a sad sarađujete s njegovim sinom Bakirom. Ko je bolji političar?

Navijam da Bakir pokaže da je veliki sin velikog oca.

Pokušava li Izetbegović uvesti Erdoganov sistem vladavine, a Dodik Putinov?

Ukoliko do toga dođe protivit ću se i jednom i drugom konceptu jer oni nisu dobri za BiH.

ŠTA VI MISLITE O:

Bakiru Izetbegoviću? Već sam rekao.

Miloradu Dodiku? Veliki čovjek i veliki belaj. Valja nama zajednički živjeti i gradit BiH.

Draganu Čoviću? Vrlo ozbiljan političar. Pokazao kakav je prijatelj kada je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH došao da me posjeti u pritvor

Mladenu Ivaniću? Veoma iskusan političar.

Željku Komšiću? Osam godina bio u Predsjedništvu BiH, a prije toga radio kao ambasador. Pokazao je šta može.

Zlatku Lagumdžiji? Prošlost.

Harisu Silajdžiću? Prošlost.

Aleksandru Vučiću? Najbolje za Srbiju što se moglo desiti ukoliko želi otvaranje prema EU i Americi.

Ko će biti novi premijer Hrvatske?

Očekujem da to bude neko iz HDZ-a.

(Kliker.info-N1)