Danas svečano otkriven spomenik podignut velikanu Mehmedu Hevaiju Uskufiji

160916108-6_xl

Danas, 16.09.2016., je svečano otkriven spomenik podignut velikanu Mehmedu Hevaiju Uskufiji, kod stare džamije u naselju Stara Dobrnja kod Tuzle, rodnom mjestu Uskufije.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, je istakao da je ovo skroman spomenik, ali ujedno i prvi u historiji BiH, i najavio naredni korak za izgradnju spomen kuće, posvećenu ocu bosanskog jezika.

Svečanosti je, također, prisustvovao i Soner Sahin, ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH i naveo da je ovaj spomenik dokaz kako smo stoljećima prije bili kao jedna cjelina, ali i dokaz da će se i u budućnosti nastaviti živjeti i djelovati zajedno.

Spomenik je otkrio gradonačelnik Tuzle, inicijator i podrška podizanju spomenika je Grad Tuzla, dok je nosilac projekta Međunarodna galerija portreta Tuzla.

Mehmed Hevai Uskufi je autor najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi i otac bosanskog jezika. Rođen je 1601. godine u Dobrnju kod Tuzle, u tridesetoj godini života je napisao kapitalno djelo, bosansko-turski rječnik, objavljen 1631. godine, poznat i kao Makbul- i Arif ili Potur-Šahidija, jedan od najranijih rječnika na južnoslavenskim prostorima.

Medina K./kakanjinfo.com