Sarajevo, sretan ti rođendan

Grad Sarajevo danas proslavlja 556 godina od osnivanja, 73 godine od oslobođenja grada od fašizma i 26 godina od početka opsade Sarajeva, jedne od najdužih opsada u historiji ratovanja i najduže opsade jednog glavnog grada, koja je trajala 1.425 dana.

Šesti april veoma je važan za Sarajevo i njegove stanovnike koji se ovih dana sjećaju žrtava fašizma iz Drugog svjetskog rata, kao i svih onih iz posljednjeg rata u BiH.

Osim historijskih činjenica, od sada će se 6. april pamtiti i po pokretanju trebevićke žičare koja će danas u 11 sati svečano biti puštena u rad. Nakon 26 godina, građani glavnog bh. grada konačno su dočekali da im se žičara vrati, a od 14 sati opet će imati priliku da se provozaju jednim od najznačajnijih simbola Sarajeva.

Pripremljen je i bogat kulturno-sportski program, a na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Vijećnici bit će dodijeljena najveća priznanja Grada – Šestoaprilske nagrade.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pozvao je Sarajlije da budu dobri domaćini gostima iz Ankare, Zagreba, Beča, Skoplja, Dubrovnika i brojnih drugih gradova.