U policijskoj akciji u FBiH uhapšeno više od 30 osoba

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) su nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli realizaciju zajedničke operativne akcije, u okviru koje je danas lišeno slobode više od 30 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Akcija kodnog naziva “Limit” provodi se na području Federacije Bosne i Hercegovine, a vezano za krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

Tokom današnjih aktvnosti, po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na 31 lokaciji i to na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, te je lišeno slobode više od 30 osoba.

Provodeći navedene aktivnosti do sada je pronađeno i privremeno oduzeto oko 4 kilograma različitih opojnih droga i to spid, cannabis sativa, heroin, kokain i druge, te vatreno oružje, municija, minsko eksplozivna sredstva, mobilni telefoni i SIM kartice, blinkeri za automobile, kao i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelom.

Osobe lišene slobode biće kriminalistički obrađene u službenim prostorijama FUP-a, te će u zakonskom roku biti predate Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom realizacije današnjih aktivnosti pružaju pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Tuzlanskog kantona.

Iz Federalne uprave policije navode da se nastavljaju aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.