Sarajevo: Vozovi ponovo krenuli prema Čapljini, uskoro spajanje s Banja Lukom

Premijer Federacije Fadil Novalić u svom obraćanju na svečanosti podsjetio je da kada je pozvao Svjetsku banku da dođe i analizira Željeznice Federacije, da su oni tada kazali da se radi o najboljem preduzeću među svim željeznicama Jugoistočne Evrope

Sa željezničke stanice u Sarajevu danas je ispraćen brzi voz za Čapljinu, čime je ponovno uspostavljen redovni željeznički putnički saobraćaj na relacijama iz Sarajeva prema Konjicu i Čapljini, javlja Anadolu Agency (AA).

Od 5. oktobra 2015. godine na snazi je bila privremena obustava saobraćanja putničkog voza iz Sarajeva prema Čapljini zbog radova na glavnoj opravci pruge 11 Sarajevo – Čapljina. Povodom ponovne uspostave redovnog sabraćaja, na željezničkoj stanici u Sarajevu danas je priređena svečanost ispraćaja vozova prema Čapljinji i Konjicu.

– Najbolja željeznica u Jugoistočnoj Evropi –

Premijer Federacije, Fadil Novalić u svom obraćanju na svečanosti podsjetio je da kada je pozvao Svjetsku banku da dođe i analizira željeznice Federacije, da su oni tada kazali da se radi o najboljem preduzeću među svim željeznicama Jugoistočne Evrope.

“Pitao sam ih na čemu to temelje. Oni su istakli da naše željeznice prevoze devet miliona tona, isto kao i hvatske željeznice. Pritom, potpora koju dajemo željeznicama iznosi 22 miliona konvertibilnih maraka (KM), dok se za hrvatske željeznice izdvaja oko 200 miliona eura. Kazali su da iz tog razloga trebamo biti zadovoljni”, rekao je Novalić.

Dodao je kako je njegova želja da se tokom ovog mandata željeznice ostave na potpunoj ravnoteži, te da ni od kog ne zavise. To će, kako je rekao, zahtijevati i nešto izdašniju potporu iz budžeta.

Novalić je istakao kako se u proteklom periodu od željenica puno tražilo, a uz to malo davalo. Vlada Federacije je, kako je naglasio, promijenila strategiju prometa i komunikacija, te smatra da željeznice imaju puno više kapaciteta da povezuju ljude na području cijele zemlje.

– Uskoro spajanje Sarajeva i Banja Luke –

Generalni direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić kazao je da bi se, osim što danas ponovo kreće linija Sarajevo-Čapljina-Sarajevo, uskoro trebalo desiti uvođenje linije Sarajevo-Banja Luka.