Sastanak u Željezari bez dogovora, nastavak sutra

Sastanak u Željezari bez dogovora, nastavak sutra – Sastanak članova Uprave, Nadzornog odbora i Sindikata zeničke Željezare sa pomoćnikom ministra za energiju, rudarstvo i industriju, Marinkom Bošnjakom završio je u popodnevnim satima bez dogovora o rješavanju problema. Dogovoren je novi sastanak, sutra u kompaniji “ArcelorMittal”.

Nakon prošlosedmičnih protesta pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu, kada im je za danas obaćan dolazak u Zenicu resornog ministra energetike, industrije i rudarstva Nermina Džindića, zatim direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića i direktora Agencije za privatizaciju FBiH Amera Bekrića, sa dva sata zakašnjenja na sastanak s predstavnicima Sindikata, menadžmenta i Nadzornog odbora „Željezare“ Zenica došao je samo zamjenik ministra za industriju Marinko Bošnjak.

Za potvrdu usaglašenih stavova, da im Vlada FBiH interventno dodijeli 680.000 KM pomoći, da se hitno skinu hipoteke sa Benzinske pumpe i Tvornice za preradu troske, kao i sa svih drugih objekata za koje postoji potencijalni kupci, radnici i zamjenik ministra Bošnjak morali su čekati stav resornog ministra Džindića i Vlade FBiH, koja je stopostotni vlasnik zeničke „Željezare“.

Potvrdan odgovor nije stigao, ali je dogovoren novi sastanak, za sutra u kompaniji „ArcelorMittal“.

Nervozni radnici nisu bili zadovoljni epilogom te je prijetilo da situacija eskalira, ali su na kraju ipak pustili zamjenika ministra Bošnjaka da se nešto iza 18 sati vrati u
Sarajevo.

Rekao je da će se sutra najvjerovatnije nastaviti razgovori o rješavanju problema u Željezari Zenica, te da će se najvjerovatnije ići ka rješenju putem druge tačke zahtjeva radnika Željezare, odnosno, da se ukine hipoteka sa dvije nekretnine u ArcelorMittal Zenica.

“Razgovarali smo što je realno u ovom trenutku i postavili smo tri rješenja problema. Onaj koji je najizvjesniji, najrealniji je da ćemo po drugoj tački zahtjeva sjesti u ArcelorMittal sa predstavnicima nekoliko federalnih institucija, a koji trebaju prihvatiti i ArcelorMittal, ali i ove institucije“, rekao je Bošnjak.

Dodao je kako bi sporazum između federalnih institucija i ArcelorMittal Zenica omogućio da Željezara Zenica dobije sredstva od pokretne imovine.

Nezadovoljni radnici koji su proveli više od šest sati ispred direkcije ove kompanije poručili su da će se vratiti i sutra kako bi vidjeli rezultate sutrašnjeg sastanka, te da neće odustati od svojih zahtjeva dok se oni ne riješe.

BHRT/Foto: H. Badžić-Anadolija