Saudijska Arabija sprema projekt izolacije Katara pomorskim kanalom

Vlasti Saudijske Arabije najavljuju skori početak kopanja kanala duž cijele kopnene granice s Katarom, što će Katar pretvoriti u otok u Perzijskom zaljevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Savjetnik na Saudijskom kraljevskom sudu Saoud al-Qahtani prvi je saudijski zvaničnik koji je još sredinom aprila potvrdio postojanje saudijskog plana izolacije Katara pomorskim kanalom. On je na društvenoj mreži Facebook naveo da je cilj projekta da se Katar kazni zbog pogrešne politike.

Saudijski list “Mekka“ u posljednjem broju je prenio novu Al-Qahtanijevu izjavu, a u kojoj je saopćio da je tender za izvođenje projekta kopanja kanala “Selva“ otvoren do ponedjeljka.

Do sada se za taj projekt prijavilo i saudijskim vlastima ponudu dostavilo pet međunarodnih kompanija, a izvođač će biti izabran u roku od tri mjeseca od zatvaranja tendera.

Isti izvor javlja da zvanični Rijad planira iskopati pomorski kanal duž 60 kilometara saudijsko-katarske granice. Navodno će projekt biti završen u roku od 12 mjeseci.

Kanal bi trebao biti iskopan jedan kilometar unutar saudijske teritorije. Na obalama kanala bi u nastavku projekta mogli biti izgrašeni i vojna baza i odlagalište nuklearnog otpada.