Ljekari u TK-a potpisuju otkaze: Živinice ostale bez doktora

Ljekari se odlučili na krajnji potez davanja otkaza nakon što višemjesečni pregovori sa Vladom TK-a nisu rezultirali pozitivnim ishodom u smislu priznavanja reprezentativnosti sindikata

Ljekari u Tuzlanskom kantonu danas su počeli potpisivati otkaze ugovora o radu u javnim zdravstvenim ustanovama. Dom zdravlja Živinice danas je ostao skoro bez ijednog doktora, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Danas je ovdje prisutno između 50 i 60 doktora. Imamo određen broj doktora koji su sticajem okolnosti ili na bolovanju ili su na odmoru, a neki od njih su slikali i poslali preporučeno potpisane otkaze. Neki su to jučer uradili, tako da očekujemo blizu, moram biti realan, 95 posto potpisanih otkaza˝, izjavio je tokom potpisivanja otkaza dr. Mirsad Šljivić, predsjednik Štrajkačkog odbora u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Živinice.

Dr. Šljivić je podsjetio da su se ljekari odlučili na krajnji potez davanja otkaza nakon što višemjesečni pregovori sa Vladom Tuzlanskog kantona nisu rezultirali pozitivnim ishodom u smislu priznavanja reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a, kao ni potpisivanja kolektivnog ugovora sa ovim sindikatom, koji broji preko hiljadu doktora.