Senaid Begić: jedini sam u istoriji ZZO ZDK dobio otkaz

senaid-begic-748x330

Senaid Begić: jedini sam u istoriji ZZO ZDK dobio otkaz – Senaid Begić je predsjednik SDP-a Zeničko-dobojskog kantona i kantonalni poslanik, a za Oslobođenje je govorio o nezakonitom otkazu i rezultatima SDP-a.

SDP je ostvario bolje rezultate u ZDK-u u odnosu na prije dvije godine, ali je to daleko manje u odnosu na rezultate iz 2012. Vaš komentar.

– Kad sam izabran prije godinu i po na prvim unutarstranačkim izborima po principu jedan član, jedan glas, u svojim najavama sam govorio da se izborni ciljevi KO SDP ZDK-a i moji kao prvog čovjeka te organizacije ne mogu tako brzo ostvariti, tj. da konkretniji rezultati mogu doći tek 2018. godine. I dalje tako mislim. Evo i ovi izbori koji su bili u oktobru pokazuju da SDPZDK ima porast glasova. Jedini smo u ZDK-u pored Naše stranke imali izborni rezultat koji je bolji u odnosu na izbore prije dvije godine. Imali smo 15 posto veći rezultat u odnosu na izbore iz 2014. Sa 18.500 glasova koje smo imali 2014. na prethodnim izborima smo imali oko 21.000 glasova.

Ostavke

Ali, to je tek 50 posto glasova koje smo imali 2010, što pokazuje da za SDP postoji ogroman potencijal u ZDK-u. SDP je druga politička partija po ostvarenom rezultatu u Federaciji, a treća na nivou države sa 125.000 glasova. Unutar tog izbornog rezultata SDP-a, poslije KO Tuzlanskog kantona, naša organizacija je imala najbolji rezultat od svih kantonalnih i regionalnih organizacija SDP-a gledajući po broju osvojenih glasova, po broju vijećničkih mandata (38 u ZDK-u) u odnosu na broj mogućih i po procentu porasta osvojenih glasova. Nažalost, izgubili smo trećinu mandata u odnosu na 2012, ali tada nismo imali Demokratsku frontu, u Zenici nismo imali Snagu Centra, koja je osvojila šest mandata i rezultati sa posljednjih izbora se ne mogu realno porediti sa rezultatima od prije četiri godine.

Kakav je rezultat gledajući načelničke pozicije i općine pojedinačno?

– Imali smo jednu načelničku poziciju, u Doboj-Jugu, ali smo je sada, nes(p)retno izgubili. Međutim, dobili smo poziciju načelnika u Maglaju, na što smo posebno ponosni. Naš Mirsad Mahmutagić Batan je izabran za načelnika.

Kada je u pitanju rezultat SDP-a u ZDK-u, on je na neki način polarizovan. Gradska i općinske organizacije SDP-a od Zenice uz Bosnu prema Sarajevu, plus Usora na sjeveru, ostvarile su loš izborni rezultat. Već imamo podnesene ostavke četvorice predsjednika tih organizacija i to iz Kaknja, Visokog, Breze i Olova. Na nedavno održanoj sjednici Glavnog odbora u Mostaru je donesen zaključak u kojem GO poziva rukovodstva organa i interesnih oblika svih općinskih i kantonalnih organizacija gdje je ostvaren lošiji izborni rezultat u odnosu na izbore održane 2014. da te organizacije stave svoje mandate na raspolaganje GO SDP-a BiH. Četiri organizacije su preduhitrile taj zahtjev. Ono što karakteriše drugi, uspješniji dio KO, onaj sjeverni, jesu općinska organizacija Žepče koja je imala duplo bolji rezultat, Zavidovići koji su ostvarili izborni rezultat od 23 posto i osvojili oko 4.000 glasova, zatim Maglaj koji je ostvario rezultat od 29 posto, pa i Tešanj koji je na nivou izbornog rezultata od prije dvije godine sa 20 posto i 3.500 glasova, te Doboj-Jug koji je u borbi protiv četiri političke stranke tijesno izgubio borbu za načelnika, ali ima najviše vijećnika – pet od 13.

Bili ste direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a, a po isteku mandata dobili ste nezakonit otkaz i to dok ste bili na bolovanju. Sud Vas je vratio na posao. Da li ste počeli raditi?

– Nisam još počeo raditi, jer Zavod ima pravo žalbe. Prema informacijama koje sam dobio od advokata, oni će se žaliti pa će se taj postupak nepotrebno, kao i sam sudski proces, vjerovatno razvući još nekoliko mjeseci do presude Kantonalnog suda. Prema rezultatima koje smo postigli u te četiri godine, poslovanje ZZO-a je bilo po zvaničnim izvještajima više nego uspješno. Kad sam došao u Zavod, imali su prihode od 135 miliona KM (u 2012), a ostavio sam iza sebe prihode od 152 miliona. Paralelno s tim, smanjen je akumulirani deficit poslije urađenih revizija, sa naslijeđenih više od 22 na 11 miliona KM. Ono što je žalosno u svemu tome jeste što ti činjenica da si u BiH uspješan i dobar direktor ne garantuje da si u ovakvom društvu i političkim prilikama prihvaćen. Žalosno je da poslije tako uspješnog mandata doživite to što sam ja, da po isteku mandata iako imate ugovor o radu na neodređeno vrijeme, dobijete bez ikakvog razumnog razloga otkaz i to u vrijeme vikenda, dok ste na bolovanju i završite na birou za zapošljavanje. Naravno, ja sam prvi direktor u istoriji ZZO-a kojem je dat otkaz, a svi moji prethodnici su nastavili nakon okončanja mandata raditi u Zavodu na drugim pozicijama. Ovo je definitivno bio politički atak na mene koji mi je, na žalost mojih oponenata, samo dao dodatni motiv da budem još bolji i još uspješniji u životu i poslu. Ono što mi je posebna satisfakcija je ogromna podrška javnosti koja je vidljiva na svakom koraku, a što je u ovakvom vremenu i političkim okolnostima neprocjenjivo.

U toku Vašeg mandata pripravnički u Zavodu je odradilo mnogo mladih ljudi…

– Ono na što sam posebno ponosan u toku tog četverogodišnjeg mandata jeste da sam imao priliku da kroz različite programe zapošljavanja, kantonalne i federalne, zaposlimo oko 200 mladih ljudi, od čega više od 160 pripravnika pravnika i ekonomista u svih 12 općina ZDK-a. Svi oni su dobili godinu radnog iskustva, a među njima je bilo i zlatnih i srebrenih studenata i djece poginulih boraca, djece ratnih vojnih invalida i dobrih studenata. Poslije toga smo potpisali i memorandum o saradnji sa Zeničkim univerzitetom sa namjerom da zapošljavanje najboljih diplomanata bude primjer “dobre prakse” u budućim programima zapošljavanja.

Sa Munibom Husejnagićem, šefom Kluba SDP-a u Skupštini, upozorili ste na veliko zaduženje Kantona…

– Kap koja je prelila čašu je najavljena sjednica Skupštine koja je u materijalu imala planirano novo kreditno zaduženje Kantona za 30 miliona maraka. Aktuelna Vlada čiji premijer dolazi iz SDA je samo u posljednju godinu podigla 44 miliona KM komercijalnih kredita – 37 miliona KM kredita i sedam miliona KM kamata.

Ko daje više?

To im nije bilo dovoljno i planirano je novo zaduženje u 2017. Zajedno sa kamatama će to činiti više od 80 miliona KM zaduženja, što daje zaključak da će ova vlada ostati zapamćena u istoriji ZDK-a kao najzaduženija. Nismo mogli da to prešutimo. Skrenuli smo pažnju javnosti da su takvi potezi nedopustivi. Ono što je simptomatično je da je grejs-period takav da će većinu zaduženja koje sam pomenuo vraćati naredne vlade. Lako je voditi Vladu, biti dobar i uspješan ministar i premijer i redovno izmirivati obaveze sa ovolikim kreditima. Samo napomene radi, SDP-ova Vlada u mandatu 2010 – 2014. je imala zaduženja od 10,6 miliona KM, a ova Galijaševićeva već za pola mandata će imati sedam puta više.

Hoćete reći da se Vlada pod vodstvom SDP-a ne bi više zadužila da je mogla?

– Istina, nismo imali podršku onih koji danas dižu kredite. A u to doba smo imali i nemire u februaru 2014, katastrofalne poplave i pad prihoda zbog toga… Međutim, ni u takvim okolnostima, kada smo trebali djelovati preventivno, nismo imali podršku od SDA za dizanje kredita.

Razgovarao: Mirza Dajić/Oslobođenje