Sinan Husić za Kakanjinfo: Kakanjski rudnik stabilan, porezna je blokirala račune rudnika u Brezi i Zenici

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine blokirala je račune Rudnika mrkog uglja Breza i Rudnika mrkog uglja Zenica, a za 22. januar rudari u Brezi već su najavili štrajk.

Nakon uplate nešto više od dva miliona KM račun Rudnika mrkog uglja Kakanj je deblokiran te neće biti problema u isplatama primanja kakanjskim rudarima.

Portal Kakanjinfo putem svog kanala a prenoseći onlajn kontakt razgovoru Kalman radija i s predsjednikom Sindikata rudara FBiH Sinana Husića u izjavi kaže da je problem s kojim se suočava rudarski sektor u našoj zemlji zapravo i mnogo veći te da će rudnicima uskoro nedostajati i radne snage.

“Nesreća u Brezi je za sve uposlene i nas bila jako bolna informacija i ove informacije koje su od 8.januara a to je blokada računa ova dva rudnika od strane Porezne uprave FBIH a koja je urađena sa zakonskim propisima i kako bi rekao “samo nam je još to trebalo”. Izgubili smo jednog izvanrednog čovjeka, koji je za druge znao rizikovati svoj život spašavajući tuđe. Ono što smo definisali je da mi nemamo dovoljno autoriteta, kapaciteta da javnosti u BIH predstavimo svu brutalnost naših ležišta, figuracije, tektonike naših ležišta, da mi kopamo ugalj komornim metodama davno prevaziđenim,. Ležišta se ne mogu opremit novijom opremom jer ta ležišta nemaju kapacitet da prime tu opremu i radimo u takvim ležištima zato što nam je potreban posao a i državi ugalj. Prosječna plata rudara je od 1050-1530 KM, a 1530 KM je prosjek plate u samo jednom od 7 rudnika iz sastava Koncerna.

Osim navedenog u telefonskom razgovoru otkrio je činjenicu da kakanjski rudnik stabilan kada su u pitanju uplate doprinosa i plata. Mi nemamo problem sa Kaknjom, jer je već niz godina stabilna sredina, prethodnih godina imamo redovan doprinos za uplate i doprinose iz Kaknja”, izjavio je za Kakanjinfo predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husića.

Zbog blokade računa RMU Breza u narednim danima neće biti moguća primjena aktuelnog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali ni isplata plaća i drugih naknada za decembar prošle godine.

Račun je blokiran i Rudniku mrkog uglja Zenica .

Kakanjinfo