Kakanjac Amar Amitović u posljednji čas ostao bez Svjetskog prvenstva zbog…

Rukometaš Amar Amitović, koji trenutno nastupa za RK Krivaja iz Zavidovića, a koji je rođen u New Jerseyju, seniorski je reprezentativac SAD-a. Sa svojom selekcijom je trebao nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Egiptu.

Ipak, do puta u Egipat nije došlo. On je morao biti otkazan nekoliko dana prije početka SP-a zbog velikog broja igrača zaraženih koronavirusom u američkom timu.

– U zadnjih 48 sati napravili smo tri testa , nekim je jednom pokazivao pozitivan rezultat pa onda negativna i tako naizmjenice. Samo je zapravo šest igrača bilo stalno negativno, a ostalma su se rezultati mijenjali. Smiješna situacija, rekao je Amitović za Sportske novosti.

– Niko nije imao nijedan simptom i svi se osjećamo dobro. I onda se takav šok dogodi, dodao je Amar, koji je prije 20ak dana dobio avionsku kartu.

Kaže da je razočarenje bilo ogromno.

– Mi smo bili spremni ići u Egipat, barem sa ovim zdravim igračima, iako bi bili baš oslabljeni, ali eto neće se ostvariti moj san o nastupu na SP-u jer je Covid-10 srušio zacrtne ciljeve mnogim ljudima na planeti pa tako i meni, rekao je Amitović s kojim su u timu trebali biti i Domagoj Sršen, Metkovac rođen u New Yorku, te Emir DUraković, još jedan igrač iz BiH.

Amitović kaže kako su u Egiptu Amerikanci mogli napraviti iznenađenje da su otišli u najjačem sastavu.

– Sada tu nema igrača koji igraju u domaćoj amaterskoj ligi, već imamo dva igrača već imamo igrača iz španske Asobal lige, jednog iz Francuske prve lige, trojica su u Bundesligi, golman brane za Elverum i Kristiansad…

– U Egiptu bismo sigurno napravili dobar otpor u grupi s Norveškom, Francuskom i Austrijom. Ne znam da li bi uzeli koji bod, ali nas ne bi ismijavali, smatra Amitović.

Ističe kako se sad više ulaže u američki rukomet jer Amerikanci žele biti konkurentni na OI 2028, a sponzori reprezentacije su Verizon i ESPN.

Amitovića sada čeka povratak kući iz Danske odakle je i trebao sa reprezentacijom otputovati za Egipat.

– Traže mi adekvatan let da mogu kući, a zaraženi saigrači još će morati ostati u izolaciji ovdje, zaključio je reprezentativac SAD-a.

(sport)