Spajanjem IK Banke i “Moje Banke”: Formira se najveća domaća banka u FBiH!

Sarajevska-Moja-banka-se-pripaja-IK-banci-Zenica-

Proces spajanja IK banke i ”Moje banke”, čime će biti oformljena najveća domaća banka u Federaciji BiH, zvanično će biti završen do 1. avgusta, potvrđeno je za “Dnevni avaz”.

– Ove dvije banke nakon 1. avgusta poslovat će kao jedna banka, koja će za početak imati naziv IK banka, sa sjedištem u Zenici – kazao je za „Dnevni avaz“ Samir Mustafić, direktor “Moje banke”.

Tržišni prosjek

Prvi put govoreći o ovoj temi, Mustafić je u ekskluzivnom razgovoru za naš list kazao da će zbog kompleksnosti spajanja sjedište nove zajedničke banke biti u Zenici, ali da će drugi korak nakon spajanja biti promjena naziva i sjedišta banke.

– Ukupna aktiva koju ćemo imati spajanjem iznosi oko 400 miliona KM, od čega je naš kapital oko 70 miliona KM. Kapitalna adekvatnost će nam biti daleko iznad tržišnog prosjeka u BiH i upravo će nam ta snaga omogućiti zdravo širenje na tržište. Od samog početka ćemo biti najveća domaća banka u Federaciji BiH – pojasnio je Mustafić.

Dodao je da je bankarski sektor ključan za lokalnu privredu, jer domaći kapital ima veću osjetljivost prema domaćoj privredi.

– Bitno je da svaka država ima taj stub domaćeg kapitala i udjela u bankarskom sektoru. Jake države imaju velike razvijene bankarske sisteme koji su u domaćem vlasništvu i koji u jakoj sponi s državnim aparatom čine oslonac privredi, što je i nama cilj – naglasio je Mustafić.

Smatra da je došlo vrijeme kad u BiH ima dovoljno akumuliranog domaćeg kapitala.

– Pozitivan primjer je i ASA Prevent grupacija, koju ćemo mi nastojati iskoristiti i biti finansijski stub našim postojećim i novim klijentima. Kao jedan ozbiljni sistem i kao razvojni generator privrede u državi nadamo se da ćemo dobiti povjerenje tržišta – istakao je Mustafić.

Lojalan partner

On ističe da IK banka namjerava ulagati u razvoj bh. privrede.

– Mi kao sistem koji je dio bh. privrede najbolje poznajemo probleme naših privrednika i namjeravamo im biti lojalan i iskren partner, koji će, zajedno s našim klijentima, gledati da doprinese razvoju države. U ovom momentu možemo reći da će ova nova ujedinjena banka donijeti samo prednosti, jer će imati veći potencijal da prati svoje klijente. Pozadina koju imamo, a to je ASA Prevent grupa, daje nam mogućnost da svojim klijentima pružimo najbolju moguću uslugu – rekao je Mustafić.

Izazov je spojiti dva sistema

– U svakodnevnom poslovanju puno toga će se promijeniti. Imamo veliki izazov kako sjediniti dva sistema i uspostaviti jedan kvalitetan tim koji će raditi na dobrobit klijenata. Bit ćemo inovativni, ponudit ćemo nove proizvode. Namjeravamo kvalitetno raditi sa stanovništvom i s bh. privredom – zaključio je Mustafić.

Izvor. avaz