Sport je cijeli Matin život!

Mato Komšo se kao omladinac počeo baviti sportom, a ni povreda ga nije spriječila u tome. Nije se predavao i evo i sa 70 godina života ostao je aktivan u brojnim sportskim klubovima.Uz to od 1965.se bavi i sportskim novinarstvom i sigurno je jedan od rijetkih novinara koji skoro 50 godina sarađuje sa Sportskim novostima iz Zagreba, a pisao je i za druge sportske listove u ex Jugoslaviji i u BiH.

Najaktivniji je bio u fudbalu.U FK Rudar je bio sekretar od 1965. do 1982. te jedini operativac, a Rudar je tada izborio i kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu tadašnje Jugoslavije. Nakon toga bio je član uprave ovog kluba u više navrata te predsjednik Skupštine Rukometnog kluba Kakanj, član Skupštine KK Kakanj U postratnom periodu bio je aktivan na svim nivoima Nogometnog saveza BiH, Oko 35 godina je bio fudbalski delegat i sa 25. godina najmlađi delegat u Jugoslaviji. Baveći se sportskim novinarstvom i pišući za sportske listove, Komšo je afirmisao brojne sportiste Kaknja i ZDK. Za svoj višedecenijski rad u oblasti sporta dobio je brojna priznanja kao što su Zlatna značka FK Rudar, specijalno priznanje Nogometnog saveza BiH, specijalna nagradu za životno djelo Općine Kakanj i Sportskog saveza ove općine,15-aprilsku zahvalnicu…

Proglašen je i najboljim sportskim novinarom ZDK i Općine Kakanj nekoliko puta. Riječju, kada u Kaknju kažete Mato Komšo svi znaju da se priča o sportu i obratno – kada spomenete sport i kažete da ste iz Kaknja svi pitaju za Matu Komšu. -Jednostavno – sport je moj život. Najljepše i najdraže trenutke doživio sam u njemu – kaže Komšo.