Spriječen teroristički napad u Turskoj: Uhapšeno osam terorista PKK

thumbs_b_c_5dbb037b69728df5f9a0d25927aa39ae-1

Turska policija jutros je u južnoj provinciji Mersin uhapsila osam pripadnika terorističke organizacije PKK koji su planirali izvesti teroristički napad u tom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na bazi obavještajnih podataka, turska policija jutros je izvela opsežnu antiterorističku operaciju u Mersinu koja je rezultirala hapšenjem osam terorista i zapljenom veće količine eksploziva, oružja i opreme za pravljenje eksplozivnih naprava.

Među osam uhapšenih terorista su i tri žene, a policijska akcija uslijedila je nakon što su osumnjičeni upraćeni kako s ciljem planiranja terorističkog napada posjećuju kvartove u kojima se nalaze stanice policije, žandarmerije i trgovački centri.

Vođa uhapšene terorističke ćelije Medine A. jutros je prilikom hapšenja nosila falsifikovane lične dokumente.

Separatistička organizacija PKK-a nalazi se na listi terorističkih organizacija u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji, a riječ je o grupi koja već duže od tri decenije vodi oružanu kampanju protiv Turske.

Teroristička organizacija PKK je svoju vojnu kampanju protiv Turske intenzivirala u julu prošle godine, a turske snage sigurnosti su krajem prošle godine pokrenule opsežne operacije protiv tih terorističkih elemenata na jugoistoku zemlje i na sjeveru Iraka. Do sada je u tim operacijama poginulo više od 700 pripadnika turskih snaga i ubijeno više od 8.000 terorista.