Zekerijah Pušćul proizvodi više od 8 tona paradajza godišnje i sve prodaje u Kaknju

pp-450x330

 

p1100381

Zekerijah Pušćul, mještanin Dumanca, je jedan od najsvjetlijih primjera kako se uz vrijedan rad, te uz pomoć podsticaja, može osigurati egzistencija sebi i svojoj porodici. Zekerijah ima 5 plastenika na ukupno 700 kvadratnih metara zemljišta, a godišnje proizvede više od 8 tona paradajza. Sve proizvode Zekerijah prodaje kakanjskim trgovinama.

Vrijedan rad ovog poljoprivrednog proizvođača prepoznala je Općina Kakanj koja je kroz svoj podsticajni program “Pokreni svoj posao u Kaknju” pomogla da Zekerijah registrira vlastitu djelatnost, a u okviru ovog projekta Općina mu je dodijelila i plastenik. Osim toga, od Općine Kakanj i HO “Muslim Aid” Zekerijah je prošle godine dobio i steonu junicu, a korisnik je i općinskih podsticaja za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, te podsticaja za proljetnu i jesenju obradu poljoprivrednog zemljišta.

Zahvaljujući svom vrijednom radu i općinskim podsticajima, Zekerijah se već svrstava u grupu poljoprivrednih proizvođača koji su djelatnost razvili do te mjere da sada imaju i pravo na kantonalni podsticaj, što Općini Kakanj predstavlja istinsko zadovoljstvo jer je ostvarena njena misija – pomoći da se pokrene djelatnost i da se što više razvija, do mjere kada ostvaruje pravo na kantonalne i druge podsticaje, ali to ne znači da Općina neće nastavi podsticati ovakve i slične djelatnosti. Općina ostaje uz sve vrijedne ljude koji žele da rade i živi od svog rada.

Ovaj primjer vrijednog rada i poduzetničke inicijative ruši i floskule kako Općina treba graditi fabrike i zapošljavati što nema nikakvog realnog osnova, dakle to nije moguće u današnjem društveno-političkom sistemu, ni finansijski ni zakonski. Općina stvara preduslove i pomaže pokretanje vlastitog biznisa, te osigurava pogodnosti za investitore.

Zekerijah nije čekao, kao značajan broj drugih nezaposlenih osoba, da neko drugi osmisli čime bi se on bavio. On je odbacio uobičajene floskule kako je za sve probleme kriva država, općina ili neko treći. Odbacio je i uobičajene stereotipe kako se ništa ne isplati raditi, kako treba čekati na posao u nekoj velikoj firmi, a u međuvremenu kriviti sve i svakoga za svoju sudbinu, te konstantno živjeti u zabludi kako je vlastita poslovna inicijativa osuđena na propast.

Pogledajte priču u ovom vrijednom Kakanjcu: