“Srebrenico Kakanj zaboraviti neće”

IMG_20160711_110732

Građani Kaknja danas su mirnom šetnjom od sahat-kule do Gradskog spomen-parka obilježili 21. godišnjicu genocida koji je počinjen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice

Učesnici su prošli gradskim šetalištem kroz gradsku jezgru do Spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina u Gradskom spomen-parku gdje je položeno cvijeće i proučena dova.

Šetnja je upriličena pod sloganom: Kakanj za Srebrenicu, da se ne zaboravi i ne ponovi!

Zajedno sa građanima u šetnji su učestvovali i načelnik Općine Kakanj Nermina Mandra, te glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj Sulejman ef. Čeliković.

Kakanj se pridružio obilježavanju 21. godišnjice genocida koji se dogodio u Srebrenici i učešćem svojih 60 građana, većinom mladih, u “Maršu mira Nezuk-Potočari (Srebrenica)”. Kakanjac Mugdim Crvljo je autor projekta “Genocid na karti” u okviru kojeg je na mapi označio sve grobnice poginulih u srebreničkom genocidu, primarne i sekundarne, tačno obilježavajući ih po topografskim koordinatama. O značaju ovog projekta govori i činjenica da je Odbor za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici uvrstio projekat „Genocid na karti“ u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida.

Hamid Hadžić