Srednjoškolke iz SAD izumile slamčicu za detektovanje droge za silovanje

Tri učenice privatne škole “Guliver” u Majamiju, na Floridi, amerikanke Viktorija Roka, Suzana Kapelo i Karolina došle su do genijalne ideje i izumile slamčicu koja detektuje drogu za silovanje koja se sipa u piće.!…

Slamčica za detekotavnje droge za silovanje je dizajnirana tako da sadrži dvije tračice, koje kada dođu u kontakt sa pićem, otkrivaju da li je ono bezbjdno za konzumiranje ili se u njemu nalazi neka opasna supstanca.

“Kao mlade žene, vrlo često slušamo o problemu silovanja, posebno od kada smo upisale srednju školu”, izjavila je Karolina Bjagori

Prema podacima Zavoda za statistiku Ministarstva pravde, silovanja koja se svrstavaju u termin “date rape”(kada se napadač i žrtva poznaju, ili su već ostvarili neku emotivnu ili seksualnu vezu) su među većim brojem slučajeva takvih napada.

Silovanje se obično odvija među studentima, pod dejstvom alkohola ili droge – što zlostavljanje čini lakšim za napadača. Najčešće ciljana grupa su žene u dobi od 16 do 24 godine.
Slamcica detektuje drogu SAD

Inovativna slamčica za detekciju droge za silovanje može da otkrije tragove najpopularnijih droga za silovanje, poput flunitrazepama, gama-hidroksibuterne kiseline i ketamina. Učenice takođe žele da se slamčice unaprijede tako da budu ekološke.

Patent za slamčicu, koji će omogućiti devojkama da prodaju svoj proizvod na tržištu, trenutno je u fazi izrade, a da bi se finansirao projekat, školski tim je predložio da se organizuje kampanja.

“Znamo da to nije rešenje, jer se taj problem ne može ovako spriječiti, ali se nadamo da ćemo makar smanjiti broj silovanja i opasnih situacija pod uticajem droge”, izjavila je na kraju intervjua Karolina Bjagori.