“Stopiran” javni prijevoz kakanjskim učenicima zbog nesuglasica prijevoznika

Dugogodišnji neriješen problem vezan za trajno funkcionisanje javnog prijevoza na području općine Kakanj ponovo je aktueliziran i u fokusu je problema sa kojim se najviše susreću kakanjski učenici sa područja svih mjesnih zajednica.

Ranije dogovorene linije trenutno su ponovo obustavljene. Kako saznajemo, još uvijek nije proveden postupak usklađivanja i registracije redova vožnje za linijski prevoz putnika na općinskim autobusnim linijama na području općine Kakanj za period 2020/2024 godina.

Kako se navodi i u reakciji roditelja ali i institucija – U cijeloj situaciji najviše ispaštaju kakanjski srednjoskolci a rješavanje problema se očekuje veoma brzo.

Tv prilog je uradila lokalna stanica IC Kakanj za koju su izjave dali jedna učenica, predstavnik roditelja ali i predstavnici Općine Kakanj.

“Ako iz Općine mogu neka nam pomognu da riješim oovaj problem” – istakla je učenica
“Roditelji kažu da najviše ispaštaju učenici”
“Za sad se koristi prijevoz ovaj naš od Rudara, na relaciji Podborje – Zenica, ako što djeca idu s nama ujutru u 5 sati. Autobus bude pun djece i silaze s nama u Kakanj i dole stignu oko pola 6 a nastava je u pola 8. Kako će zimi i gdje će to je veliko pitanje. Ova djeca su poput migranata s tim prevozom. Ako nas neće Mega Travel vozit, i ako nemamo uslova s njima osim njih ima drugih prijevoza koji se mogu organizovati. Mi ovako nemamo uslova da šaljemo djecu u školu i obustavit ćemo nastavu djeci”, istakao je Zikret.
Iz Mega Travela navode kao razlog ekonomsku neisplativost te od Općine Kakanj traže pomoć podrške subvenciju za prijevoz djece.
Rješenjem načelnika Aldina Šljive pokrenut je postupak usklađivanja redova vožnje i registracija redova vožnje. Najbolje rješnje je uvođenje redovnih ugovorenih linija, navode iz Općine.
“Mišljenja smo da bi najbolje rješenje bilo da se za đački prijevoz naprave ugovorene linije koje bi bile fleksibilnije i gdje bi prema potrebama đaka i škola mogli da se pomijeraju termini polazaka i povratka što naravno ne možemo raditi u redovnim linijskim prijevozima a Općina je opredijeljenja da sufinansira takvu vrstu prijevoza te da obezbijedi učenicima prijevoz, ali iz razloga nekih nesuglasica samih prijevoznika koji treba da kooperiraju i rade dolazimo do situacije u kojoj smo i mi blokirani zbog tužbi, žalbi, sporova koji su čini mi se više neka sujeta njihova međusobna nego potreba da dođemo u ovu situaciju”, kaže Mirza Fazlić

pripremio: redakcija/kakanjinfo

(korišten video prilog NTV IC KAKANJ)