Sud BiH prvostepeno oslobodio Dragana Vikića i Jusufa Pušinu

Bivši čelnici sigurnosnih službi RBiH optuženi su da nisu spriječili ni kaznili odgovorne za ubistvo osam pripadnika JNA u aprilu 1992. godine u Sarajevu.

Bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH Dragan Vikić (Armin Durgut / PIXSELL)

Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom je presudom oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Dragana Vikića i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju Jusufa Pušinu.

Prvostepenom presudom oslobođeni su i Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji su zajedno sa Vikićem i Pušinom bili optuženi za ubistva osam zarobljenika Jugoslovenske narodne armije (JNA) počinjena u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

Prema optužnici odgovorni su za zarobljavanje i ubistvo pripadnika JNA-a u centru grada, u Velikom Parku, a nakon toga i za skrivanje tijela, kako bi se zločin prikrio.

Dragan Vikić slovi za simbol odbrane Sarajeva, zbog čega je njegovo suđenje pratio veliki broj saboraca i građana (Armin Durgut / PIXSELL)

Vojnici su ubijeni tokom povlačenja JNA iz Sarajeva u aprilu 1992. godine, nakon čega će uslijediti četverogodišnja opsada grada.

Osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti su zarobljeni iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i sigurnosnih struktura.

Nakon zarobljavanja su izvedeni u Veliki park, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucnjima iz vatrenog oružja.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava MUP-a RBiH, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava Vikić, koji slovi za simbol odbrane Sarajeva, je tokom suđenja rekao da su pripadnici JNA u sarajevskom Velikom parku definitivno ubijeni, ali da ubistva nisu imala nikakve veze s jedinicom kojom je on komandirao niti s njim lično.

“Moja jedinica i ja te ljude nismo zarobljavali niti ih vodili bilo gdje …”, rekao je Vikić tokom suđenja u februaru 2017.

Vikić je kazao i da je zločin trebalo procesuirati ranije, ali da, kako kaže, nekome nije bilo u interesu da se to uradi.

“Ne da je moglo nego je i trebalo to ranije procesuirati. Ali, eto, Bože moj […] Moje ruke i ruke mojih ljudi kojima sam ja komandovao su čiste”, rekao je Vikić.IZVOR: AGENCIJE