Sugestije iz Službe za privredu Općine Kakanj: Aktivnosti u voćnjaku tokom oktobra

b-vocnjak

U oktobru se završava berba plodova zimskih sorti jabuka i krušaka. Nakon toga voćnjaci se đubre stajskim i mineralnim đubrivima koja se zaoravaju.

Kraj je vegetacije i zaštita voćaka u jesenjem periodu ima poseban značaj. Pojava i širenje bolesti u voćnjacima uzrokuju velike posljedice. Preduzimanjem blagovremenih mjera sprečavaju se velike ekonomske štete. Oktobar je vrijeme da se određenim mjerama zaštite bar smanji infektivni potencijal za narednu godinu. Većina parazita prezimljava u kori grana ili stabla ili u opalom lišću. Preostali plodovi na voćkama ili na zemljištu takođe su značajan izvor infekcije za narednu godinu. Izbor mjera za zaštitu nije velik. U obzir dolaze mehaničke ili hemijske mjere zaštite. Mehaničke mjere podrazumijevaju otklanjanje osušenih grana, preostalih plodova, pa eventulano i čitavih osušenih stabala. Međutim, u ovom periodu, uklanjanje suhih grana preporučuje se samo kod jabučastih vrsta voćaka (jabuka, kruška, dunja). Kada su u pitanju koštićave vrste voćaka, a prije svega breskva i kajsija, u ovom periodu ne treba sjeći grane i uklanjati preostale plodove sa voćaka (to je trebalo uraditi neposredno poslije berbe, tokom ljeta) jer sada svaka ozljeda predstavlja potencijalni otvor za prodor raznih patogena (gljiva i bakterija). Preporučuje se da se koštićave vrste voćaka prskaju nekim od bakarnih preparata u maksimalno preporučljivoj koncentraciji.

“Plavim prskanjem” se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač šljive, monilioze koštićavih voćki (kajsije, breskve, šljive, trešnje i višnje), bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova kajsije i drugih koštićavih voćki, kovrdžavost lišća breskve, eskorioze vinove loze … Voćke treba protresti kako bi se one oslobodile bar 2/3 lišća, pa tek onda obaviti prskanje. Tretiranje treba obaviti po lijepom vremenu, bez vjetra (da ne dođe do zanošenja preparata), kada je temperatura iznad 10°C.

U ovom periodu kopaju se rupe za jesenju sadnju voćaka ili za popunjavanje praznih mjesta. Vrijeme je i da se mlada stabla zaštite od zečeva i drugih glodara. U rasadniku se vrše pripreme: sadnice se vade, klasiraju, privremeno trape ili otpremaju kupcima.

Krajem ovog mjeseca počinje sadnja voćaka.